Hlavní obsah

Komentář: Zbytečná, marná, cinklá. Účtenkovku zrušte

Jan Lipold
šéfkomentátor

„Vyhrát nikdy nebylo jednodušší.“ Z upoutávky na Účtenkovku.

Reklama

Účtenkovou loterii zkompromitovali profesionální hráči a počítačoví roboti. A to, že stát nezaručil férové podmínky všem.

Článek

Hra Účtenkovka je produktem své doby. Proč vznikla? Protože kdo si hraje, nezlobí. Chléb a hry v 21. století.

Přísné a odlidštěné elektronické účtenkobraní má státní loterie kompenzovat nabídkou zábavy. V názvu Účtenkovky tančí lízátkově barevná písmena. Na koho se usměje štěstí? Důležité je udržovat obyvatelstvo v módu „happy“.

Že je Účtenkovka zbytečná, protože v boji s šedou ekonomikou nemá valný efekt a o jejích výnosech a nákladech můžeme polemizovat, to by se snad ještě dalo unést. Stát podniká takových rafinovaných aktivit více.

Ale že je k tomu navíc cinklá, to je příliš. Jak zevrubně popisuje Seznam Zprávy, jde o dlouhodobou záležitost, s kterou si Ministerstvo financí ani technický správce hry moc nedokážou poradit.

Účtenkovkou krouží profesionální hráči a počítačoví roboti. Drsná realita, která je v rozporu s usměvavou image loterie. Každé loterie.

To hlavní je, že účastníci Účtenkovky si nejsou rovni, nemají jisté férové podmínky. To loterii zkompromitovalo.

Kdo denně funguje na internetovém bazaru účtenek, kdo jich dokáže registrovat tisíce nebo používá jiné finty, na tom není stejně jako „babička z vesnice“, která střádá účtenky za nákup v konzumu. Jak k tomu ale poctivci přijdou?

Že stát – on je garantem, i když správu loterie outsourcoval soukromníkovi – nedokázal rovnost zajistit, znamená, že Účtenkovka prohrála. Protože jde o problém, který trvá řadu měsíců, není takové konstatování ukvapené. Ministerstvo financí nemůže zaštiťovat něco, na čem vydělávají šejdíři, to je neúnosné.

Informace, že jeden hráč registroval v dubnu přes 12 tisíc účtenek, se v médiích objevila na jaře. V listopadu ministryně financí Alena Schillerová říká: „My o tom problému víme od léta a začali jsme na tom pracovat. Je nepřijatelné, že lidé na bazaru účtenek začali směňovat účtenky. Proto měníme pravidla, jeden hráč bude moci registrovat pouze 500 účtenek měsíčně.“

Bazar funguje dál a ten limit 500 – za každý kalendářní den v měsíci šestnáct útrat, to také není málo, ani na běžnou rodinu – se pravděpodobně dá obejít.

Účtenkovka vypukla na podzim 2017. Měla vydávání a přebírání účtenek zpopularizovat, tím podpořit EET a kontrolu nad výběrem daní. Účastníků začalo postupně ubývat, časem bledly i ambice samotné loterie.

Jestli jde podle ministerstva o „edukativní program“, otevírá se také ústupová cesta. Mohlo by se říct: Občané už byli edukováni dostatečně, Účtenkovka splnila svůj účel, a tak se s ní společně s díky rozloučíme.

Bylo by to rozhodně lepší, než ztrácet čas nekonečným válčením s triky profesionálních hráčů nebo podvodníků. O jednu zbytečnost méně.

Reklama

Doporučované