Hlavní obsah

„Zchytřování” měst má stát biliony dolarů. Vydělají na tom kromě dodavatelů i jejich obyvatelé?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Jaké byly nejzajímavější události 16. listopadu? Podívejte se na Večerní zprávy!

 

Reklama

Samořiditelné autobusy, chytré parkovací systémy nebo energetické okruhy. Těžko byste našli v současnosti velkou světovou technologickou firmu, která by se nechtěla prosadit ve světě „smart city”.

Článek

Když se projdete právě vrcholícím veletrhem Smart City Expo v Barceloně, uvidíte nad stánky loga, která vám budou povědomá z mnoha oborů. Ať už z dopravy, elektroniky, počítačů, softwaru, finančnictví nebo telekomunikací. Giganti ze všech stran totiž větří v „pochytřování” měst příležitost.

A nabízejí tak městům svá řešení. Konkrétně v Barceloně se tak děje několik posledních let a stejně dlouho se o tématu mluví či se pořádají konference i v Česku. Podle odhadů společnosti Siemens má mít tento globální  trh mezi roky 2020 až 2025 velikost 3,5 bilionu dolarů (asi 75 bilionů korun).

V praxi ale na nějaké konkrétní výstupy narazíte zřídka. A když už, bude se pravděpodobně v tuzemsku jednat teprve o pilotní testování.

Že nabídka ze strany firem je mnohem větší než aktuální poptávka a potřeby měst, dokládají i lidé, kteří se městskou infrastrukturou na radnicích zabývají.

Jaké aplikace byly v Barceloně k vidění? Za co budou podle odborníků utrácet města peníze? A jak hodnotí celý obor člověk, který se jím z pozice radního druhého největšího českého města zabývá?

Tomu se věnují dnešní Večerní zprávy, které si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované