Hlavní obsah

Že bitcoin láme rekordy? Hlavně žádné horečné nákupy, radí odborník

Rozhovor s Jakubem Jedlinským, technickým ředitelem společnosti Altlift.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bitcoin trhá rekordy. V okamžiku, kdy jeho hodnota roste, mají laici pocit, že jim ujíždí vlak. Trh však může být nadhodnocen, upozorňuje odborník na kryptoměny Jakub Jedlinský.

Článek

Bitcoin a jeho cena trhla v úterý rekord téměř 68 500 dolarů a v blízkosti této hranice se pohybuje už několik dní.

Nezkušené investory rostoucí cena láká k nákupům – ale odborník na kryptoměny Jakub Jedlinský ze společnosti Altlift, mimo jiné i lektor kurzů o kryptoměnách na Vysoké škole ekonomické, radí počkat na chvíli, kdy nebude trh nadhodnocený. Bitcoin však podle něj je účinný nástroj, jak ochránit vlastní úspory před rostoucí inflací.

Bitcoin prolomil další rekord, co byste nyní poradil laikovi, který by chtěl začít investovat do kryptoměn?

Bitcoin se aktuálně obchoduje těsně pod 68 tisíc dolary, což je nejvyšší cena, za kolik se kdy prodával. V takovou chvíli vždycky laici zbystří a získají pocit, že jim ujíždí vlak. Předtím bych ale varoval. Myslím si, že hodnota bitcoinu půjde dál nahoru. Nicméně trh může být dnes trochu přepálený. Nabádal bych tedy k opatrnosti a neinvestoval bych pod tíhou emocí. Pokud bude chtít laik investovat do kryptoměn, doporučil bych mu právě bitcoin a nezkoumat nesmyslné coiny, které v poslední době dramaticky vystřelily. Ty jsou recept na to, jak přijít o peníze.

Jaká pravidla musí dodržet, aby mu ve virtuální peněžence nezbyly jen bezcenné nuly a jedničky?

Je důležité držet peníze na vlastní peněžence. Nejlepší je koupit si hardwarovou peněženku, jako je například Český trezor, kde si uživatel nebo investor peníze drží sám. Je to lepší než se spoléhat na třetí stranu, jako je burza nebo peněženka třetí strany.

Hodně se diskutuje o regulaci ze strany států, což bitcoinu či ethereu podle vývoje jejich kurzu zatím nevadí. Může však podle vás přijít regulace, která trh s kryptoměnami úplně ochromí?

Nemyslím si, že by ho měla úplně ochromit. Na to nemá stát zatím páky, aby je dokázal zničit. Ani tu ale nevidím vůli proč, už je to byznys, ve kterém jsou zainteresovány banky i velcí investoři.

Regulátoři se pozitivněji staví k bitcoinu nebo právě ethereu, což jsou velmi decentralizované kryptoměny. Pak jsou projekty, které jsou více navázané na vývojáře nebo na nějaký tým, který je distribuuje, což už může být problematičtější, protože to spadá pod podobnou regulaci jako cenné papíry. To může tato kryptoaktiva ovlivnit nebo ohrozit. Nejsem vůči regulaci ale skeptický, řekl bych, že jde spíše správným směrem a je vidět, že politici v zemích kromě Číny se snaží spíše kryptoměny propagovat.

V neposlední řadě, a operoval s tím třeba i Elon Musk, se hodně řeší ekologická stopa bitcoinu – především ve vztahu k využívání starých uhelných elektráren. Takový typ těžby mimochodem Čína utlumila. Je ekologická náročnost pro bitcoin problém?

Bitcoin se dominantně netěží na uhelných elektrárnách spíš naopak pomáhá propagovat myšlenku zelených zdrojů, které mohou být i levnější. Těžba bitcoinu je velmi konkurenční záležitost prosperovat a úspěšně bude těžit ten, kdo bude mít nejlevnější zdroje, což mohou být například vodní elektrárny.

Je však pravda, že ekologická stránka je problém hlavně bitcoinu a dalších několika kryptoměn, které se těží způsobem Proof-of-Work (vynaložením výpočetního výkonu těžařů některých kryptoměn pro vytváření bloků, pozn. red.). Jinak se většina kryptoaktiv netěží tak, že by se u toho likvidovala elektřina, ale existují tam jiné algoritmy.

V konečném důsledku, i když ekologická stránka může být do jisté míry problém, spíš bych to viděl pozitivně. Bitcoin a jeho těžba je bezpečná a pomáhá propagovat zelené zdroje elektřiny.

Podle studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum je bitcoin hračkou jen vyvolených, 10 000 největších individuálních investorů do bitcoinu vlastní asi jednu třetinu bitcoinů v oběhu. Není to riziko pro bitcoin jako takový?

Nemyslím si to. Vůči bitcoinu jsou dnes exponovány stovky milionů lidí. Určitě to není hračka pro vyvolené. Viděl bych to spíš jako cestu pro normální lidi, jak mohou uchovávat své bohatství tak, aby je nezničila inflace a další dobrodružné politiky, které utváří stát. Je to lidová měna, která je vytvořená lidmi pro lidi. Je to velmi dobrý uchovatel hodnoty a podle mého lepší než státní peníze.

Reklama

Doporučované