Hlavní obsah

Ze středočeských památek se návštěvníkům otevře jen Křivoklát

Foto: Shutterstock.com

Křivoklát.

Reklama

Ze středočeských státních památek se po čtvrtečním zmírnění koronavirových omezení návštěvníkům otevře jen hrad Křivoklát na Rakovnicku.

Článek

„V provozu bude pouze o víkendech. Ostatní památky zůstanou nadále zavřené,“ řekl Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu.

Křivoklát byl podle Pospíšila zvolen proto, že má rozsáhlé prostory, kde lze snadno dodržovat protiepidemická opatření, jako jsou rozestupy a podobně. V provozu bude pokladna a zároveň bude k dispozici i online prodej vstupenek. Lidé, kteří si zakoupí vstupenku přes internet, budou mít větší jistotu, že se na prohlídku v omezené skupině dostanou.

„Teoreticky bychom mohli ještě otevřít Karlštejn, ale rozhodli jsme se, že ho otevírat nebudeme vzhledem ke stavbě, která tam probíhá,“ uvedl Pospíšil. Na hradě Karlštejn na Berounsku letos začala rozsáhlá rekonstrukce za více než 150 milionů korun. Počítá s obnovou Císařského paláce či hradního purkrabství, vzniknou nové expozice a moderní návštěvnické centrum. Práce mají být hotovy nejpozději do konce roku 2022.

Historie Křivoklátu, který je národní kulturní památkou, sahá do 12. století. Za panování Přemysla Otakara II. vznikl rozsáhlý královský hrad, kde později pobýval mimo jiné Karel IV. Hrad výrazně přestavěl Václav IV. a později dobudoval Vladislav Jagellonský. Křivoklát byl několikrát těžce poškozen požárem. Stal se obávaným vězením. K zachování hradu přispěl významně rod Fürstenberků.

Reklama

Doporučované