Hlavní obsah

Zeman může stíhání za Čapí hnízdo zastavit, ale potřebuje na to Babišův podpis

Foto: Z twitterového účtu Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman může zasáhnout do kauzy Čapí hnízdo, v níž figuruje premiér Andrej Babiš.

Reklama

Prezident Miloš Zeman naznačil, že by mohl zasáhnout do kauzy Čapí hnízdo, v níž je z dotačního podvodu obviněn premiér Andrej Babiš, členové jeho rodiny a bývalí spolupracovníci z Agrofertu. K pravomocím prezidenta patří, že může zastavit trestní stíhání. K tomuto kroku je nutný podpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena kabinetu.

Článek

„V mém případě je samozřejmě možné zvažovat kroky,“ uvedl prezident v TV Barrandov tři dny poté, co bylo zveřejněno, že dozorující státní zástupce při rozhodování, zda předá případ soudu, změnil na Babišovu kauzu názor.

Sám prezident Zeman obratem hned v pondělí blahopřál Babišovi, že bylo stíhání zastaveno. A to přesto, že se nic takového nestalo. V současné době totiž podle obvyklých postupů zkoumá postoj dozorujícího žalobce Jaroslava Šarocha jeho nadřízený.

Že finální verdikt žalobců dosud nepadl, ostatně ve čtvrtek Miloš Zeman na Barrandově přiznal. „Ty kroky budou aktuální teprve tehdy, když bude ukončeno, ať už s jakýmkoliv výsledkem, toto posuzování na úrovni státního zastupitelství,“ řekl Zeman.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček prezidentův výrok ze zmíněného televizního rozhovoru neupřesnil.

Na dotaz Seznamu, zda tedy prezident opravdu zvažuje, že by stíhání Babiše zastavil, odpověděl nejednoznačně.

„Život je pestrý a kroky jsou různé,“ uvedl Jiří Ovčáček.

Podle advokátů, které Seznam oslovil, Zeman v této fázi kauzy má pravomoc trestní stíhání Babiše a spol. zastavit. A to v případě, že by státní zastupitelství nakonec navzdory návrhu dozorujícího žalobce Jaroslava Šarocha řeklo, že případ bude pokračovat.

„V této fázi mě napadá ‚abolice‘, což je institut pro nepokračování již zahájeného trestního stíhání, tento by mohl být využit v této fázi,“ uvedl advokát Jiří Matzner.

Další advokát Jiří Schüller navíc doplnil, že pro takový případ je však nutný podpis premiéra nebo jím pověřeného člena vlády.

„Ústava nemyslí na možnost, že by dostal milost předseda vlády. Pokud by se k tomu prezident rozhodl, musel by to premiér podepsat nebo by tímto podpisem musel pověřit jiného člena vlády,“ doplnil pak nezávisle na kolezích advokát Tomáš Gřivna.

Premiér Andrej Babiš o kauze Čapí hnízdo. Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ve zmíněném rozhovoru v TV Barrandov prezident Zeman také vyzval Městské státní zastupitelství v Praze, aby postoj žalobce Šarocha vypracovaný na 90 stranách zveřejnilo.

Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala však vysvětlil, že to zatím možné není.

„V současné době není možné uveřejňovat informace týkající se obsahu a odůvodnění dozorovým státním zástupcem vypracovaného rozhodnutí, neboť probíhá aprobační proces předloženého rozhodnutí. Rozhodnutí tedy nebylo dosud vydáno a odesláno dotčeným subjektům,“ uvedl pro Seznam Cimbala.

Obrat žalobce Šarocha po čtyřech letech vyšetřování Čapího hnízda vyvolal diskuzi i mezi žalobci. Unie státních zástupců vyzvala k tomu, aby zastupitelství postup v případu náležitě vysvětlilo.

Z vyjádření unie vyplývá, že tato stavovská organizace má obavu, že otočka pražského státního zástupce může práci žalobců v očích veřejnosti znedůvěryhodnit.

V obdobných případech, kdy se prověřuje hospodářská trestní činnost založená zejména na listinných důkazech, je totiž velmi neobvyklé úplně změnit právní názor v tak pokročilé fázi vyšetřování.

Reklama

Doporučované