Hlavní obsah

Kmoníček otevřeně: Zemanova návštěva v Bílém domě jen těžko. Trump českého prezidenta vyměnil za Babiše

Výzva s Hynkem Kmoníčkem: O Trumpově Americe i vztazích s prezidentem Zemanem.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

V následujících třech letech se nedá očekávat návštěva někoho z českých vrcholných politiků v Oválné pracovně, hodnotí vyhlídky prezidenta Zemana na cestu do Washingtonu velvyslanec v USA Hynek Kmoníček. Ve Výzvě mluví také o fungující „osobní chemii“ mezi Donaldem Trumpem a Andrejem Babišem nebo o tom, jak americká administrativa vnímá protivládní demonstrace v Česku.

Článek

Velvyslancem v USA je už přes dva roky. Hynek Kmoníček do funkce nastoupil tři měsíce po inauguraci Donalda Trumpa a jedním z jeho úkolů bylo domluvit cestu prezidenta Miloše Zemana do Bílého domu.

Začátkem letošního března tam ale dorazil premiér Andrej Babiš. Podle českého ambasadora si Trumpova administrativa vyhodnotila, že chce radši jednat s předsedou vlády.

„Miloš Zeman měl návštěvu rozhodně přislíbenou, ale ukázalo se, že Američané jsou natolik transakční, že jdou za washingtonskou návštěvou hlavy exekutivy. Oni si vyhodnotili, kdo to je a začali se k nám chovat tak, jako ke všem ve střední Evropě,“ říká Kmoníček s odkazem na nedávné návštěvy premiérů Maďarska, Rakouska nebo Slovenska.

Možné setkání Trumpa se Zemanem Hrad oznámil na začátku prosince 2016, později zmínil Trumpův dopis, ve kterém se „omlouval za posunutí schůzky“. Veřejnost dopis ale nikdy neviděla. Kmoníček podle svých slov ano. „Viděl jsem oficiální komunikaci, kde se k tomu pan prezident Trump vracel s tím, že se to nepodařilo uspořádat v tom březnovém, dubnovém termínu.“

Osobní chemie

Letošní březnová cesta českého premiéra do Washingtonu byla podle Kmoníčka mimořádně úspěšná především proto, že si Babiš s Trumpem padli do oka.

„Čekali jsme, že se dohodneme na tématech, ale nemohli jsme vědět, jak zafunguje osobní chemie mezi naším premiérem a americkým prezidentem. Je to jako rande naslepo. Nečekali jsme, že to zafunguje za patnáct vteřin a že se Donald Trump dokonale uvolní. Je tam osobní vztah, který vidíme na tom, že se vždycky vesele baví, jakmile se potkají. To Donald Trump ve střední Evropě s mnoha lidmi nemá.“

Babišovi podle Kmoníčka mimo jiné otevřely dveře do Oválné pracovny postoje české vlády ke kauze Huawei i vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, k nimž měl prezident odlišná stanoviska.

„Hlavně to ale byla permanentní ochota k dialogu. Pokud se někdo z vysokých amerických představitelů objevil v Praze, premiér ho přijal, takže nebyl ve Washingtonu neznámý,“ říká Kmonček.

Největší showman ve městě

Český ambasador také ve Výzvě hodnotí mnohdy kontroverzní rozhodování šéfa Bílého domu a jeho proslavenou aktivitu na Twitteru.

„On je ochotný řešit i přelet chrousta. To je samozřejmě nečekané, ale diplomacie je i o tom, že musíte dokázat řešit závažnost různých sdělení. Všichni diplomaté ty tweety čtou, analyzují a musí umět oddělit zrno od plev a to, o co se americký prezident snaží, tedy mít nejzábavnější show ve městě.“

Pro českou ambasádu to podle Kmoníčka znamená, že někdy musí reagovat na Trumpovy noční tweety rychle a vytvořit pro tuzemskou diplomacii analýzu, zda jeho krátké zprávy neznamenají obrat v politice USA.

„Nejčastěji to jsou noční tweety, které avizují snahu o změnu americké politiky. Tak to bylo u tweetu, kdy se zničehonic objevilo, že Američané odcházejí ze Sýrie. Následovalo deset překvapivých návštěv v Bílém domě, po kterých se tweet nezměnil a Američané ze Sýrie odešli tak, že v ní překvapivě zůstali,“ vysvětluje paradoxy Trumpova prezidentství.

Jak Kmoníček hodnotí fungování současné americké administrativy v porovnání s tou Baracka Obamy? Jak moc v USA sledují tuzemskou domácí politiku a demonstrace proti premiérovi Babišovi?

Podívejte se na celý rozhovor s velvyslancem Hynkem Kmoníčkem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované