Hlavní obsah

Země EU se neshodly na reakci na růst cen energií. Závěry zablokoval Babiš

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš na dnešním summitu EU v Bruselu.

Reklama

Lídři zemí Evropské unie se dosud neshodli na společné reakci na prudký růst cen energií. Političtí vůdci se na úvod summitu v Bruselu pokoušejí vymyslet, jak zmírnit dopad zdražování elektřiny či plynu na obyvatele.

Článek

Závazné závěry summitu podle diplomatického zdroje agentury ČTK zablokoval český premiér Andrej Babiš, který požaduje regulaci trhu s emisními povolenkami. Řada lídrů je však podle zmíněného diplomata proti výrazným zásahům do systému a předsedající summitu Charles Michel se chce k tématu vrátit později.

Evropská komise minulý týden zveřejnila „soubor nástrojů“, v němž uvádí, jaká opatření mohou vlády jednotlivých zemí přijmout. Dle návrhu závěrů summitu, který má k dispozici agentura Reuters, mají země urychleně využít soubor nástrojů k „poskytnutí krátkodobé pomoci nejzranitelnějším spotřebitelům a k podpoře evropských společností“.

Končící německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu na summit označila soubor návrhů komise za „velmi dobrý“ dokument. Své kolegy v Evropské radě vyzvala, aby reagovali opatrně a nepřijímali opatření, která by rušila působnost společných pravidel unijního energetického trhu.

Evropské země se rozcházejí v názoru na to, jak by EU měla prudce rostoucí ceny energií řešit. Většina zemí EU již vypracovala nouzové akční plány na ochranu spotřebitelů, včetně snahy o zmírnění dopadů cílenými a dočasnými daňovými úlevami či finanční podporou ohrožených skupin obyvatel. V dlouhodobější perspektivě pak komise hovoří o společných nákupech plynu či rozšiřování strategických zásob.

Některé země včetně Francie či Španělska však chtějí jít dál a reformovat trh s elektřinou či regulovat ceny emisních povolenek. To naráží na odpor Německa a dalších států, podle nichž není nutné dočasné zdražení řešit tak zásadními zásahy do dosud fungujícího unijního trhu. Španělský premiér Pedro Sánchez dnes návrhy komise označil za „dobrý první krok“, dodal však, že unijní reakce není tak rychlá, jak by si představoval. Podpořil nicméně možnost společných nákupů plynu.

Závěry summitu Evropské unie k energetice odmítla podpořit i Česká republika. Radiožurnálu to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO), podle něhož jsou jejich ceny neúnosně vysoké. Babiš před odletem do Bruselu obvinil komisi a Evropský parlament, že „velký problém“ v podobě zdražování energie je jejich dílem. Prý se bude komise tázat na úpravu příslušné směrnice ve snaze zamezit „spekulativnímu kapitálu“ v nákupu emisních povolenek. Dodal, že bude trvat na možnosti nulové DPH u elektřiny, kterou schválila jeho vláda, přestože pravidla unijního trhu takovou cestu nepřipouštějí.

Otevřenost vůči této iniciativě naopak dal najevo belgický premiér Alexander De Croo, ačkoli by prý pro samotnou Belgii žádný přínos neměla. Z dlouhodobého hlediska je podle něj nutné zvýšit investice do obnovitelných zdrojů. Podobně věc vidí předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, která dnes zdůrazňovala, že elektřina z obnovitelných zdrojů je „spolehlivá, protože se vyrábí v Evropě“.

Zda se některá ze zmíněných opatření dostanou do závěrů unijního summitu, není jasné. Předběžná verze žádné konkrétní kroky nezmiňovala a pouze vyzývala komisi, aby zvážila dlouhodobější opatření, která „zajistí domácnostem a firmám energii za dostupné ceny“ a předejdou nedostatku zásob či přílišné závislosti na dovozu. Zároveň vyzývala členské země, aby co nejlépe využily nástroje z nabídky EK.

Předseda Evropské rady Michel diskuzi o energiích přerušil a chce se k ní vrátit patrně při pracovní večeři, která by měla začít po nyní vyhlášené pauze na společnou fotografii. Web Politico před summitem hodnotil jako nepravděpodobné, že by bylo v silách lídrů členských zemí přijít s účinnou odpovědí na zdražování energií, které není problémem jen v Unii.

Kromě energetiky lídři zemí EU na summitu řeší další společný postup proti covidu-19, jehož šíření v některých zemích včetně Česka opět nabírá na síle. ​​Napjatá debata se očekává i kolem otázky, jak přimět Polsko, aby respektovalo unijní právo.

Reklama

Doporučované