Hlavní obsah

Zemřela herečka Emma Černá, hvězda filmů Adelheid, Samotáři nebo Kolja

Foto: Profimedia.cz

Emma Černá a Saša Rašilov, 7. dubna 2000.

Reklama

Divadelní a filmová herečka zemřela ve věku 81 let v Praze. Za svůj život stihla účinkovat v desítkách kultovních českých filmů a několika pražských divadlech.

Článek

Ve věku 81 let v pondělí zemřela divadelní a filmová herečka Emma Černá. ČTK to řekl její bratr Miloš Černý. Za svůj život účinkovala v téměř 50 filmových snímcích, dlouhou dobu působila také v Divadle Komedie. Její poslední scénou se stalo Divadlo v Dlouhé.

Diváci mohli Černou vidět například v oblíbených snímcích Setkání v červenci, Skalpel, prosím, Dobří holubi se vracejí, Báječná léta pod psa nebo Samotáři. Zahrála si i v oscarovém Koljovi režiséra Zdeňka Svěráka.

Její první velkou rolí bylo ztvárnění dívky Adelheid ve stejnojmenném psychologickém dramatu z roku 1969. Příslušník zahraničního odboje v Británii v podání Petra Čepka je v něm pověřen správou majetku bývalého německého továrníka v pohraničním městečku a postupně se sblíží s jeho dcerou. Krátký vztah je ale vztahem dvou lidí, kteří si nikdy nemohou rozumět. Národní filmový archiv snímek před dvěma lety digitálně restauroval.

Černá vystudovala DAMU, poté krátce působila v Divadle Na zábradlí, odkud odešla na dlouhé roky do Mostu. Po návratu do Prahy byla členkou Divadla S. K. Neumanna, později hostovala například v Divadle Komedie i v Národním divadle. Vyučovala na Vyšší odborné škole herecké v Praze.

Reklama

Doporučované