Hlavní obsah

„Zůstaňte doma,“ uslyšeli lidé na La Palmě. Žhavá láva se blíží k moři

Foto: Profimedia.cz

Sopka Cumbre Vieja na ostrově La Palma je aktivní od 19. září.

Reklama

Noc plnou erupcí zažili znovu obyvatelé ostrova La Palma. Činnost místní sopky Cumbre Vieja pokračovala i v ranních hodinách. Úřady vyhlásily varování, obyvatelé dalších obcí v blízkosti lávového proudu by neměli vycházet ven.

Článek

Lávový proud ze sopky Cumbre Vieja na Kanárských ostrovech se přiblížil k moři. Odpoledne se láva podle médií nacházela zhruba 600 metrů od pobřeží a do kontaktu s mořem by podle agentury EFE mohla vstoupit ještě dnes.

Kontakt lávy o teplotě až 1250 stupňů Celsia se slanou mořskou vodou vyústí podle odborníků v menší výbuchy a hlavně povede ke vzniku toxických emisí. „Vzhledem k možnosti, že se láva v nadcházejících hodinách dostane do moře v pobřežní oblasti Tazacorte, a v očekávání možného vzniku emisí zdraví škodlivého plynu, nařídil krizový štáb uzavření oblastí San Borondon, Marina Alta, Marina Baja a La Condesa,“ informovaly místní úřady na Twitteru.

Podle místního vulkanologického ústavu Involcan je však nebezpečí jedovatých zplodin omezené na oblasti v blízkosti lávového proudu. Ústav upozorňuje, že zplodiny mohou způsobit problémy s dýcháním nebo podráždit oči a kůži. „Místní obyvatelé by se měli řídit pokyny úřadů a zůstat doma a mít zavřené dveře a okna, dokud nedojde k přehodnocení situace,“ cituje vyjádření ústavu deník El País.

V neděli se rychlost lávového proudu, který se v předchozích dnech téměř zastavil, výrazně zvýšila. Proud vstoupil do osady Todoque, kde zničil několik budov. Kvůli lávě se zřítila zvonice místního kostela.

K sopečným erupcím mezitím docházelo podle místních úřadů téměř celou noc z neděle na pondělí, Po několikahodinové přestávce pak začala sopka dopoledne znovu chrlit lávu a popel. Seismologové také zaznamenali nové otřesy spojené s aktivitou sopky.

Odborníci tvrdí, že aktivita sopky v posledních dnech ztratila na síle. „V posledních hodinách došlo k výraznému zklidnění situace z hlediska otřesů i erupcí,“ informoval vulkanologický ústav Involcan. Ústav geologických věd v Madridu však upozornil, že situace se ohledně aktivit sopky může rychle změnit. „Vývoj situace je nutné nadále pečlivě sledovat, protože scénář se může velmi rychle změnit,“ uvedl ústav.

Ústav také detekoval šestnáct případů zemětřesení na sever od sopky Cumbre Vieja. Nejintenzivnější z otřesů přístroje zachytily v pondělí v 6:05 ráno v hloubce okolo deseti kilometrů. Ve většině případů síla otřesů nepřesáhla hranici dvou stupňů Richterovy stupnice a došlo k nim v hloubce mezi devíti až třinácti kilometry, píše El País.

Sopka Cumbre Vieja zahájila erupční aktivitu v neděli 19. září. Od té doby láva zničila nebo pohltila přes pět stovek budov a způsobila rozsáhlé škody v zemědělských oblastech, zničeno má být nejméně 200 hektarů zemědělské půdy, píše CNN. Erupce silně postihla místní pěstitele vinné révy a banánů.

Podle CNN nejméně patnáct procent místní úrody banánů láva zcela zničila, což může být rána pro místní obyvatele, z nichž je většina zaměstnaná právě v zemědělství nebo cestovním ruchu. Zemědělci se také obávají případných kyselých dešťů způsobených erupcí, podle odborníků by ale prozatímní sopečná aktivita neměla mít na srážky vliv.

Úřady dosud nezaznamenaly žádnou oběť v souvislosti s erupcí, evakuováno už ale muselo být nejméně šest tisíc lidí. Život na ostrově se tak do normálu zatím vrací jen velmi pomalu. Na části ostrova je kvůli popelu přerušeno vyučování ve školách a úřady lidem doporučují, aby vycházeli co nejméně. Letecká společnost Binter nicméně přesto oznámila, že začíná znovu létat z letiště na ostrově La Palma. Sopečný popel ale stále způsobuje potíže. Podle odborníků by sopečná aktivita mohla trvat i více než dva měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované