Hlavní obsah

Živiny z „ničeho“. Startup získal miliony na výrobu krmiva ze vzduchu

Foto: Shutterstock.com

Startup získal prostředky na financování svého projektu. Chce přeměňovat oxid uhličitý na potravu pro kuřata, prasata a ryby.

Reklama

Startup Deep Branch získal osm milionů eur na pilotní projekt přeměny emisí oxidu uhličitého na krmivo pro zvířata. Mezi podporovateli je i ropná společnost Total.

Článek

Z oxidu uhličitého se může stát i žrádlo pro hospodářská zvířata. Britský startup Deep Branch získal prostředky od svých podporovatelů, mezi nimiž nechybí ani francouzský ropný gigant Total, na financování svého projektu, kterým chce přeměňovat skleníkový plyn na krmivo pro kuřata, prasata a ryby.

Biotechnologická společnost využívá proces fermentace, který se používá například ve vinařství, akorát s tím rozdílem, že se mikroby živí CO2 a vodíkem místo cukru. Výsledkem procesu je proteinový produkt s názvem Proton, který dokáže nahradit konvenční krmivo pro zvířata, jako jsou sójové boby či rybí moučka.

S těmito tradičními krmivy se však podle agentury Bloomberg pojí i zátěž pro planetu, jako například odlesňování a snižování populace ryb žijících ve volné přírodě.

„S těmito přísadami můžeme být konkurenceschopní, aniž bychom se podíleli na poškozování planety,“ řekl Bloombergu generální ředitel startupu Peter Rowe. „Nejenže je to způsob, jak produkovat bílkoviny v místech, kde není potřeba odlesňování nebo nadměrný rybolov, ale také proto, že celková uhlíková stopa je velmi malá,“ doplnil.

„Využívá přebytečný oxid uhličitý a vytváří z něj cenný produkt,“ popsala Cindi Choiová, ředitelka Total Neutrality Ventures společnosti Total, důvod, proč podporuje startup zajišťující nízkouhlíkovou budoucnost.

Na pilotní projekt neobvyklé výroby krmiva získala společnost Deep Branch osm milionů eur. Investiční fondy Novo Holdings A/S a DSM Venturing vedly kolo financování, v němž figuroval i Barclays Sustainable Impact Capital.

Deep Branch je jednou z mála firem, které k výrobě udržitelných proteinů využívají fermentaci. Americká společnost Air Protein se sídlem v USA a finská Solar Foods také pracují na přeměně plynů v potraviny, zatímco v Indii firma String Bio recykluje metan na krmivo pro zvířata.

Podle startupu tento proces produkuje o 90 procent méně emisí CO2, než kdyby se potrava vyráběla tradičními zemědělskými metodami. Většinu jeho emisí způsobuje používání amoniaku. Amoniak se v současné době vyrábí pomocí zemního plynu.

Reklama

Doporučované