Hlavní obsah

Žlutých vest v ulicích výrazně ubylo. Francouzské protesty měly v sobotu rekordně nízkou účast

Žlutých vest se při protestech objevilo méně než v předchozích týdnech.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Podle mnohých se protesty v plné síle vrátí po svátcích, ačkoli vláda učinila sérii vstřícných kroků.

Článek

Sedmou sobotu v řadě demonstrovali ve Francii příznivci hnutí takzvaných žlutých vest, kterým se nelíbí sociální politika současné vlády a prezidenta Emmanuela Macrona.

Ve srovnání s předchozími sobotami ale do ulic vyšlo výrazně méně lidí. Například v Paříži jich podle policie demonstrovalo jen kolem tisícovky. Nejvyšší účast na protestech hlásí zatím Bordeaux, kde se sešlo 2400 žlutých vest, informovala agentura AFP. Na demonstracích se lidé scházeli především ve velkých městech, kromě metropole také v Marseille, Lyonu, Toulouse či Bordeaux. Zablokovány byly opět některé silnice.

Nejvyšší počet účastníků protestů zatím hlásí jihofrancouzské Bordeaux, kde se podle agentury AFP sešlo 2400 lidí. Ti vyzývali prezidenta Macrona, aby podal demisi. V přístavním městě Marseille demonstrovalo kolem devíti stovek lidí. Stovky lidí demonstrovaly také ve městech Štrasburk, Nantes či Rouen. V posledním z nich protestující odění ve žlutých vestách zapálili vchod do místní pobočky centrální banky.

Klidnější než v uplynulých týdnech byla situace v Paříži, kde se podle agentur v ulicích pohybovaly menší izolované skupinky nespokojených občanů ve žlutých vestách. Podle agentury Reuters se někteří snažili dostat na bulvár Champs-Élysées, policisté jim v tom ale zabránili. Několik stovek demonstrantů se odpoledne vydalo před sídla televizní stanice BFMTV a veřejnoprávní sítě stanic France Télévisions, aby protestovalo proti údajné zaujatosti médií. „Novináři – kolaboranti“, skandovali. Na některých místech se demonstranti střetli s policií. Zraněné hlásí například Bordeaux, Lille, Angoulême či Mety.

Ve městě Amiens jsou až do 2. ledna všechny demonstrace zakázané. Místní prefekt zákaz vydal v reakci na násilnosti, v něž se protesty zvrhly minulou sobotu. Policie v metropoli Pikardie zhruba desítku lidí ve žlutých vestách zadržela.

Minulou sobotu podle vládních údajů po celé Francii demonstrovalo 38 600 lidí, o týden dříve 66 tisíc. První demonstrace takzvaných žlutých vest 17. listopadu přilákala 282 tisíc lidí. Podle některých zástupců hnutí je ale pokles počtu účastníků na demonstracích způsoben jen tím, že lidé slaví Vánoce a připravují se na oslavy příchodu nového roku. V lednu podle nich do ulic opět vyjde mnohem více nespokojených Francouzů. Demonstrace žlutých vest se očekávají rovněž na silvestra.

Příznivci hnutí žlutých vest se svolávají především prostřednictvím sociálních sítí. Zpočátku jim vadilo plánované zdražení pohonných hmot, které vláda pod tlakem zrušila. Postupně ovšem lidé dávali na demonstracích najevo celkovou nespokojenost se svou životní situací i s reformní politikou prezidenta Macrona.

Minulý týden francouzský parlament schválil balíček sociálních opatření, jímž chce vláda vyjít protestujícím vstříc. První změny, které zákon přináší, by měli někteří Francouzi pocítit již na počátku příštího roku.

Reklama

Doporučované