Hlavní obsah

Zlý, hodný a vtipný aneb Jak se Trump opíral do Macrona

Jak Trump mluvil na summitu NATO o Francii v přítomnosti a nepřítomnosti Macrona.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Lídři členských státu NATO se v Londýně sešli při oslavách výročí sedmdesáti let od založení organizace. Americký prezident Donald Trump hned na začátku při tiskové konferenci s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem spustil kritiku na francouzskou hlavu státu Emmanuela Macrona. Když stanuli tváří v tvář, slova zmírnil, napětí bylo přesto patrné.

Článek

První den summitu nejvíce upoutal americký prezident Donald Trump, který se ostře vymezil vůči slovům Emmanuela Macrona. Francouzský prezident na začátku listopadu NATO kritizoval, podle něj je činnost uskupení ve stadiu mozkové smrti.

Zlý Trump

„Je to nestydaté prohlášení. Nemůžete přece chodit a trousit o NATO takové poznámky. Je to velice urážlivé,“ prohlásil Trump na adresu Macronova výroku, když na úvod summitu hovořil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

„Ve Francii máte obrovskou nezaměstnanost, není na tom ekonomicky vůbec dobře. Začínají uvalovat cla na produkty od jiných lidí,“ pokračoval Trump v kritice Francie a doplnil výhrůžku vyhlášení odvetných cel. „To znamená, že my to uděláme stejně. Začali jsme s technologiemi, budeme pokračovat s víny a se vším dalším,“ dodal. Také například prohlásil, že „nikdo není na NATO závislý víc než Francie“. Bez dalšího vysvětlení také uvedl, že Francie se od NATO „odtrhává“.

Hodný Trump

Když došlo na samotné setkání Trumpa s francouzským prezidentem, podle tiskové konference to vypadalo, že bylo celkem klidné. Trump zapomněl na kritiku a konferenci uvedl slovy o tom, že má s Macronem dobrý vztah, a uctěním památky 13 padlých francouzských vojáků, kteří zemřeli minulý týden na misi v Mali.

Oba prezidenti navíc vyjádřili naději, že se urovná obchodní spor, a Trump řekl, že na uvalení cel na francouzské zboží by nakonec „dojít nemuselo, ale mohlo“.

Vtipný Trump

Na dotaz jednoho z novinářů ohledně bojovníků takzvaného Islámského státu pocházejících odjinud než z Blízkého východu, Trump odpověděl uštěpačným vtipem. Macrona se zeptal, zda nechce přijmout pár milých bojovníků Islámského státu. „Já vám je klidně dám, můžete si jich vzít, kolik chcete,“ řekl. Zároveň mluvil o tom, že většina takových lidí pochází z evropských zemí, včetně Francie.

Macron kontroval výzvou k přistoupení k vážné debatě. Poté řekl, že Evropané tvoří jen malou část bojovníků Islámského státu a že opravdu podstatné v tuto chvíli je, aby byl v první řadě dotažen do vítězného konce boj proti této organizaci.

Později na Twitter Macron napsal, že ačkoliv si jeho výroky ohledně stavu NATO vyžádaly „určité reakce“, stojí si za nimi.

Reklama

Doporučované