Hlavní obsah

Zpoplatnit covidové testy byla velká chyba, zaznívá v Německu

Foto: Profimedia.cz

Testovací místo na letišti v Mnichově (ilustrační foto).

Reklama

V Německu přibývá lidí nakažených koronavirem a vláda stejně jako v Česku řeší co dál. Kritice čelí nedávné rozhodnutí zpoplatnit testy na koronavirus. Politici debatují také o fungování očkovacích center.

Článek

Zatímco v Česku se změnila pravidla úhrady testů na koronavirus tento týden, v Německu za ně lidé musí platit už tři týdny. Placené testy teď čelí kritice a část politiků je vnímá jako důvod rostoucího počtu nakažených v zemi.

Zrušení bezplatných testů na koronavirus byla chyba, píše se bez okolků v komentáři mnichovského deníku Süddeutsche Zeitung (SZ). Navrhuje, aby se testy zdarma znovu zavedly pro očkované i neočkované lidi. Antigenní a PCR testy si musí Němci ve většině případů od 11. října hradit ze svého.

Placené testy k očkování nemotivují, píšou noviny

Novinářka Angelika Slaviková upozorňuje, že zpoplatnění testů prakticky s mírou proočkovanosti nehnulo. „Kdo dnes nemá očkování, evidentně o něj nestojí – stát se s tím teď musí vypořádat,“ píše se v komentáři.

Kritika zaznívá i od některých politiků. O chybě mluví například poslankyně Zelených Kordula Schulzová-Ascheová, která zasedá ve zdravotnickém výboru. „Ke zrušení bezplatných testů jsme stále kritičtí. Představovaly důležitý nástroj při zvládání pandemie u jednotlivců i pro pracoviště,“ citoval ji deník Die Welt.

Kritické jsou i opoziční strany Die Linke a Alternativa pro Německo (AfD). „Byla velká chyba zrušit bezplatné testy, zvláště v tomto okamžiku,“ komentovala situaci poslankyně Die Linke Susanne Ferschlová. Za nesmyslné a kontraproduktivní označila placení testů přední tvář AfD Alice Weidelová.

Testy dál nemusí platit lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou očkovat a také děti do 12 let. Až do prosince budou mít na jeden test zdarma týdně nárok také děti ve věku od 12 do 17 let a těhotné ženy, jimž německá Stálá vakcinační komise očkování doporučila teprve v září.

Spolková vláda své říjnové rozhodnutí zdůvodnila dostupností očkování a šetřením peněz daňových poplatníků. Povinnost platit testy zatím hájí vládnoucí CDU a SPD.

Německá čísla

V pondělí odhalily testy v Německu 10 813 nakažených lidí, což je podobné číslo jako minulý týden. Rostla ale takzvaná sedmidenní incidence, která uvádí, kolik se v průměru nakazilo osob za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel. Údaj teď dosahuje hodnoty 153,7, zatímco před týdnem to bylo 113. Nejhorší situace je v Bavorsku, Sasku a Durynsku.

Němečtí politici řeší i další téma spjaté s podzimním zesilováním pandemie koronaviru. Například premiér spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Hendrik Wüst z CDU žádá „ostražitost a rozhodné kroky“ a svolání další konference mezi spolkovými státy a vládou o postupu proti covidu-19. Novou epidemickou vlnu označil Wüst stejně jako český ministr zdravotnictví za „pandemii neočkovaných“.

Vrátí se velká očkovací centra?

Premiér západoněmeckého státu chce, aby jednotlivé spolkové země zkoordinovaly s vládou v Berlíně strategii efektivního očkování třetí posilovací dávkou. Velkokapacitní vakcinační centra jsou už týdny uzavřená a zakonzervovaná. Končící ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU teď kvůli třetímu kolu očkování vyzval k obnovení jejich provozu.

Práci zhruba 400 regionálních center nahrazují praktičtí lékaři. Očkování v ordinacích ale čelí kritice kvůli pomalému tempu. „Aby se co nejvíce lidí mohlo co nejrychleji přeočkovat, měly by spolkové země připravit očkovací centra, která mají od konce září připravena k opětovnému spuštění,“ řekl Spahn pro list Rheinische Post.

Podobně mluvil už o víkendu sociálnědemokratický stranický expert na zdravotnictví Karl Lauterbach. Jeho strana v současnosti vyjednává o nové vládě se Zelenými a FDP.

Server RND upozorňuje, že nápad narazil na odpor měst a obcí. Očkovací centra prý nejsou jako světlo, které se ovládá vypínačem. ARD zase s odkazem na bývalého ředitele jednoho z velkých očkovacích center píše, že personál se už dávno vrátil ke svým původním profesím – například ke cateringu.

Obzvlášť kritická byla ke Spahnově návrhu ministryně zdravotnictví Dolního Saska. „Nové nekoordinované návrhy úřadujícího spolkového ministra zdravotnictví na znovuotevření očkovacích center považuji za extrémně iritující,“ uvedla sociální demokratka Daniela Behrensová. Právě Spahn k 30. září nařídil ukončit financování provozu velkokapacitních center. ARD dodává, že novou výzvou jsou „podrážděné“ i další spolkové země.

Vládu v Berlíně provoz velkých vakcinačních center a mobilních očkovacích týmů dosud stál 1,7 miliard eur, v přepočtu 43,5 miliard korun.

Německá Stálá vakcinační komise doporučuje očkování třetí dávkou lidem starším 70 let, lidem v pečovatelských domovech, lidem s oslabenou imunitou a personálu, který pracuje se seniory. Spahn vyzval, aby se dopisem pozvali k očkování třetí dávkou lidé starší 60 let. Jeho úřad navíc zopakoval, že nárok na přeočkování mají v zásadě všichni občané.

Reklama

Související témata:

Doporučované