Hlavní obsah

Zpráva z trhů: Technologičtí giganti se vyléčili z koronakrize

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

95 bilionů korun. To je současná hodnota čtyř světových technologických gigantů: Amazonu, Microsoftu, Applu a mateřské společnosti Googlu – Alphabetu.

Článek

Během pondělí 6. července překročila valuace všech čtyř firem rekordní hranici jednoho bilionu dolarů – poprvé od začátku letošního roku a současně také poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru v USA. Bilionový mezník ukazuje na odolnost technologického průmyslu vůči globální pandemii, recesi i rekordní nezaměstnanosti.

Mateřská společnost Googlu Alphabet do bilionového klubu vstoupila jako poslední a na konci obchodování dosáhla na tržní hodnotu 1,02 bilionu dolarů. Apple byl oceněn na 1,64 bilionu dolarů, druhý v řadě pak Microsoft na 1,61 bilionu dolarů. Amazon, který v době opatření z velké části těžil z objednávek prostřednictvím internetu, byl při pondělním uzavření trhu oceněn na 1,52 bilionu dolarů.

Firmy se dočkaly růstu díky velmi úspěšným dnům na americkém trhu. O dobrých posledních dnech svědčí zejména Amazon, jehož akcie se poprvé v historii přehouply přes hranici 3000 dolarů.

Někomu karanténa svědčila

Největší americké firmy nejenže přežily karanténu, ale dokonce se jejich náskok díky tomu dramaticky rozšiřuje, protože investoři sahají po čemkoli velkém a stabilním. Index Dow Jones vzrostl o 459 bodů, tedy o 1,78 procenta, zatímco S&P 500 skončil růstem o 1,59 procenta. Nasdaq 100 nyní po koronaviru míří k nejlepším ročním výsledkům za posledních dvacet let: narostl o 18 procent. Rozdíl mezi tímto technologickým indexem a například S&P 500 je největší za sledovanou dobu.

Ještě předtím, než koronavirus udeřil na celý světový trh, odborníci odhadovali, že jeho první obětí budou technologické akcie s vysokou valuací. Realita byla ale opačná. „Silné rozvahy této skupiny a karanténa působily spíše jako izolace před nejhoršími letošními poklesy,“ napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Doporučované