Hlavní obsah

Žralok, který vstoupil do Zootu. Dali jsme do toho stovky milionů, potenciál tam je, věří Raška

Výzva s Tomášem Raškou: O rizikových investicích a budoucnosti e-shopu Zoot.Video: Robert Čásenský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nesnáší nakupování v obchodech a nejradši by chodil jen v džínech a triku. Přesto se teď pustil do riskantního módního byznysu a skoupil pohledávky za obchody Zoot. Aktiva skupiny Natland, kterou Tomáš Raška většinově vlastní, se blíží pěti miliardám korun.

Článek

Když začínal s finančním poradenstvím, nenapadlo ho, že by se jednou ocitl mezi investory. Nakonec ale poradenský byznys prodal a vrhl se na investice do firem ve finančních problémech. Skupina Natland, kterou Tomáš Raška spoluzakládal, v poslední době přitáhla pozornost hlavně snahou postavit na nohy ztrátový e-shop s módou Zoot.

„Vyhodnotili jsme si to jako zajímavou příležitost. Ta značka, produkt i tým, který tam je, jsou zajímavé. V kombinaci onlinu a offlinu má Zoot velmi silnou pozici.“

Když Natland začátkem roku skoupil několik pohledávek Zootu, dlužila firma stovky milionů a je dnes stále v ochraně před věřiteli.

„Jsme na jedné straně klíčový věřitel a po dobu moratoria poskytujeme provozní financování na výplaty a fungování společnosti. Management s námi konzultuje náš pohled jako věřitele a opatření, která by měla vést ke zvýšení ekonomické hodnoty a výkonnosti. Vložili jsme do toho stovky milionů korun,“ konstatuje Raška.

O autorovi – Robert Čásenský

Zakladatel a šéfredaktor měsíčníku Reportér. Za 44 let života strávil podstatnou část v novinových redakcích, od eléva v Českém deníku (1993) až po šéfredaktora MF Dnes (2006–2013). Pro pořad Výzva Televize Seznam připravuje každý měsíc rozhovor s osobností českého byznysu.

Zoot není jedinou investicí Natlandu do problematického módního byznysu. Skoupil velkou část závazků zkrachovalé sítě obchodů Premium Fashion Brands (PFB), která zastupovala luxusní značky jako například Hugo Boss nebo Armani Jeans. Zmrtvýchvstání PFB ale Raška neplánuje. „Budeme se snažit maximalizovat výtěžnost pohledávek důsledným vymáháním práv věřitelů v insolvenčních řízeních,“ říká.

Volejte Raškovi. Ale dřív

A jak si Natland vybírá problémové firmy, ve kterých se rozhodne angažovat? „V naprosté většině to přichází od některého vlastníka, akcionáře, managementu nebo poradců té firmy. Následně se ale věnujeme jen nízkému procentu z těch projektů. Na česko-slovenském trhu ty projekty často přicházejí ve velmi pozdní fázi, když už jsou na tom velmi špatně. Čekají na zázrak, a když nepřijde, tak zavolají Raškovi. A to už je často velmi pozdě,“ vysvětluje šéf Natlandu.

Raška připouští, že vstup jeho společnosti do problematických firem mnohdy vyvolává emoce, protože se musejí tak trochu chovat jako „řezníci“. On sám to ale přirovnává k práci chirurga.

„Neberu si to osobně. Oni se zlobí na tu situaci. Zaměstnanci, manažeři, věřitelé jsou často frustrovaní ze situace, která probíhala. Pro některé je to někdy i likvidační. My ale nejsme ten problém, ten vznikl v minulosti a my tu situaci řešíme,“ tvrdí Raška.

Jak velké ztráty měl Natland při svých rizikových investicích? Proč investuje do nemovitostí a teď se rozhlíží i po možnostech v digitální ekonomice? A jak se Tomáš Raška dostal k byznysu, který byl spojený s politickým podnikatelem Romanem Janouškem?

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované