Hlavní obsah

ZŠ Svážná v Brně chystá testovací sady, v pondělí přivítá přes 200 žáků

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Základní škola Svážná v Brně přivítá v pondělí více než 200 žáků prvního stupně. ČTK to dnes řekl ředitel školy Petr Punčochář, který s kolegy chystal o víkendu antigenní testovací sady na koronavirus.

Článek

V noci na pondělí končí nouzový stav a do škol se po týdnech vrátí žáci prvního stupně, kteří budou rotovat každý týden jedna polovina ve škole a druhá polovina na on-line výuce. Dvakrát týdně musí děti podstoupit testy.

ZŠ Svážná má asi 600 žáků. V pondělí přivítá prváky, třeťáky a část čtvrtých tříd, další týden přijdou naopak druháci, páťáci a zbytek čtvrtých tříd. „Rozdělení je čistě matematicky. V obou týdnech budeme mít stejně dětí, v průměru je to 216 dětí. Každý den budou chodit do školy děti z přípravné třídy a osmá a devátá dyslektická třída,“ uvedl Punčochář.

Podle něj se budou provádět v pondělí a ve čtvrtek testy na nemoc covid-19. „Provádět je budou samy děti hned první hodinu, co přijdou do školy. Pokud bude mít někdo v pondělí pozitivní test, půjde domů a s rodičem k lékaři a na PCR test. Když bude PCR test negativní, dítě se může vrátit a skupina bude pokračovat. Pokud antigenní test bude pozitivní ve čtvrtek, musíme poslat domů celou skupinu. Pokud se potvrdí i PCR test, asi na něj půjde celá třída,“ uvedl Punčochář.

Podle něj nastaly u testovacích sad problémy. Například v balení je 20 testů, ale stojánek obsahuje jen deset dět pro ampulky, v nichž budou děti míchat stěry z nosní sliznice. Škola proto zkoušela vytvořit náhradní stojánky například z matic, ze stavebnice nebo pomocí 3D tiskárny. Podle Punčocháře by ale bylo nejlepší, kdyby se žáci mohli testovat doma za pomoci rodičů. „Byla by to nejjednodušší cesta. Ale žijeme ve státě, kde vláda nevěří svým voličům, ale věří, že jim přijdou hodit ve volbách hlasy,“ poznamenal ředitel.

Děti budou muset podle něj nakapat několik kapek tekutiny do ampulky, provést opakovaný výtěr z obou stran nosu a desetkrát špachtli s výtěrem zamíchat v ampulce s tekutinou. „Test je nešťastný pro malé děti, musejí být trochu zručné. Ale počítáme s tím, že budou na začátku problémy. Ale naučíme se to a zvykneme si na to,“ dodal Punčochář.

Reklama

Doporučované