Hlavní obsah

Ztrápená rodina se nevzdává. Dívka nakažená v inkubátoru má šanci na milionové odškodné

Krajský soud v Hradci Králové zatím nerozhodl o odškodnění dívky, která má trvale poškozený mozek kvůli infekci, jíž se nakazila po porodu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Alespoň malou naději dal ve středu krajský soud v Hradci Králové rodičům, jejichž dcera má od narození trvale poškozený mozek. Soud, který měl dopoledne vynést nový rozsudek v případu, ho odročil na neurčito a vyžádal si nový znalecký posudek. Za poškození může infekce, která se u dívky projevila několik dní po porodu. Rodiče viní hradeckou fakultní nemocnici, podle nich se dívka nakazila v inkubátoru, kam byla spolu se svým dvojčetem umístěna. S nemocnicí se soudí už osmým rokem, naději jim dal až Ústavní soud, který zrušil předchozí zamítavé rozsudky.

Článek

Rodina chce pro svoji dceru odškodné 7,5 milionu korun na zajištění jejích potřeb. Mia, které bude v červnu devět let, je totiž 24 hodin denně odkázaná na péči rodiny, a to bez šance na zlepšení zdravotního stavu. Matka Mii, se kterou redakce Seznam.cz po telefonu hovořila, se k celému případu nechce už vyjadřovat. “Prožili jsme si toho dost,” omluvila se a odkázala na svoji právní zástupkyni Věru Škvorovou.

Právnička vnímá rozhodnutí soudu velmi pozitivně. “Je pro mě signálem, že odvolací senát se věcí skutečně pečlivě zabývá. Předpokládám, že odvolací soud se ztotožnil s jednou z mých odvolacích argumentací, že dosavadní znalecký posudek včetně všech svých dodatků a výslechů zástupce znaleckého ústavu před soudy obou stupňů, nezodpověděl zásadní odbornou otázku ve vztahu k zavinění poškození zdraví mé klientky,” uvedla Škvorová.

Mia byla po porodu v červnu 2009 umístěna do inkubátoru, stejně jako její sestra-dvojče. Po několika dnech se u ní projevila infekce, která vyvolala zánět a postupný rozpad mozkové tkáně. Její sestra je naprosto zdravá. “Má klientka se nakazila nozokomiální nákazou u žalované (Fakultní nemocnice Hradec Králové - pozn. autora), přičemž za selhání žalované, které způsobilo nákazu mé klientky, označujeme nedodržení hygienicko – epidemiologického řádu nemocnice,” dodala právnička rodiny, která odškodné žádá jménem postižené dcery.

Hradecká nemocnice už v minulosti jakékoliv pochybení odmítla. Soudkyně hradeckého krajského soudu si vyžádala revizní posudek od znaleckého ústavu. K tomu se ve svém nálezu přikláněl i Ústavní soud. “Ústavní soud vnímá, že znalci jako experti v daném oboru mají tendenci vyslovit (zejména ve vědeckých disciplínách, které to takřka bez výhrady umožňují) pouze závěry "čistě" exaktní. Preferují z vnějšku nenapadnutelná stanoviska a v zájmu toho jsou a priori schopni relativizovat řešení, které může být následně ve sporu zpochybněno. Řádné posouzení důkazů zejména o škodách na zdraví však žádá, aby byl znalec schopen uvažovat též v určitém rozmezí včetně dimenzí počtu pravděpodobnosti,” stojí v rozhodnutí soudu.

Jednání je proto zatím odročené na neurčito.

Reklama

Doporučované