Hlavní obsah

Očkovací web dostane nové jméno. Může to být ceskoockuje.cz, říká šéf projektu

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Podle Vladimíra Dzurilly, ředitele Národní agentury pro komunikační a informační technologie, je systém vytvořený tak, aby vydržel obrovský nápor zájemců.

Reklama

Systém ani v budoucnu nebude umět zjistit, jestli jste nemocní, a máte mít tedy při očkování přednost. Takže na očkování si lidé budou muset přinést papír od lékaře.

Článek

V pátek v osm ráno se spouští registrační systém pro očkování. Zatím se ale do něj dostanou jen lidé nad osmdesát let. Proto je podle Vladimíra Dzurilly, ředitele Národní agentury pro komunikační a informační technologie, který má projekt na starosti, zbytečné, aby to zkoušeli i čtyřicátníci. „To přijde až od 1. února,“ říká Dzurilla. Jeho tým plánuje i změnu kostrbaté internetové adresy systému. Z crs.uzis.cz by mělo být www.ceskoockuje.cz.

Nespadne ten systém hned v pátek ráno?

Proč začínáte takto? Jak to mám vědět?

Každého to přece napadne. E-shop s dálničními známkami měl také první den problémy.

Zkusím to takhle: děláme všechno proto, aby se to nestalo, máme za sebou zátěžové testy a fakt se snažíme, abychom zítra dokázali zátěž absorbovat. Udělali jsme všechno proto, aby byly otevřené jen formuláře, které se reálně vypisují. Kontrola začíná na začátku jen telefonním číslem a PIN kódem. A až následně pouštíme formuláře k dalším informacím, které o sobě člověk musí napsat. Takže: přistupujeme k tomu opravdu odpovědně a věříme, že to ustojíme.

A kolik lidí se zítra podle vás bude chtít zaregistrovat? Jaká ta zátěž bude?

Obrovská. První den – když se budou hlásit jen lidé nad osmdesát let – tak je to asi 440 tisíc. Když si to bude chtít zkusit i někdo další, tak to může být ještě víc. Může se stát, že zítra v osm ráno bude zátěž enormní. Přistupujeme k tomu s totální pokorou.

Právě – co se stane, až se od 1. února budou moci registrovat miliony dalších?

My ale nepočítáme s tím, že se právě teď budou chtít registrovat všichni. Proč by to dělali, když ještě není vakcína? Když si vezmu příklad, na mě jako na Vladimíra Dzurillu se v nejbližších měsících nedostane. Takže se nebudu registrovat zbytečně. Doufáme, že se budou postupně hlásit skupiny, které jsou prioritní a pro které bude vakcína. Ano, možná se budou chtít nyní registrovat i lidé kolem čtyřiceti. Ale není k tomu rozhodně důvod.

To znamená: člověk, kterému je pětapadesát, se nemusí registrovat hned 1. února – nehrozí, že čím déle to udělá, tím déle na něj přijde řada s vakcínou?

Určitě k tomu není žádný důvod.

Jak je registrace složitá? Zvládne ji i starší člověk, který s počítačem umí jen průměrně nebo hodně málo?

Je to triviální. Přihlásím se na crs.uzis.cz nebo na registrace.mzcr.cz. Zadám své telefonní číslo, přijde mi PIN potvrzující validitu čísla, otevře se mi formulář, po zadání PINu a odškrtnutí, že nejsem robot pokračuji dál a vyplním základní údaje: jméno, příjmení, pojišťovny, bydliště, e-mailovou adresu. V tomto prvním kroku nemusím dělat nic dalšího, protože běží jen registrace lidí starších osmdesáti let, to se kontroluje podle čísla pojištěnce. Dám tlačítko „potvrzuji“ a jsem registrován.

Po potvrzení dostanu PIN 2. Slouží k tomu, že když se mi hned nepovede rezervovat termín očkování, budu ho moci použít na jiné datum, třeba na únor. Když volné místo bude, můžu si hned vybrat očkovací místo – to, které se mi nejvíc hodí. Když nebude, počkám a použiju druhý PIN na další termín.

A pak od 1. února?

To tam budou i další políčka, protože prioritu očkování počítáme podle věku, povolání a anamnézy. Jinak celá registrace zabere tak dvě a půl minuty.

Jestli mám nějakou nemoc, to budu muset jen vyplnit, nebo něčím doložit?

Jen to tam vyplnit. Vycházíme z toho, že lidé jsou odpovědní. Věk zkontrolujeme, anamnézu ale ne. Takže mám-li cukrovku, přinesu na očkovací místo jakoukoli lékařskou zprávu.

Skutečně je potřeba nosit s sebou papíry? To žádný elektronický systém státu neví, s čím se léčím?

Ne, takový jeden centrální registr neexistuje. Vědí to jednotlivé zdravotní pojišťovny.

Třeba za pár měsíců byste to mohli mít s pojišťovnami propojené?

Ne, to bych asi netvrdil. Opravdu teď jedeme tak, abychom hlavně odbavili registrace.

Mimochodem, nestálo by za to, aby registrace měla nějakou víc „sexy“ adresu? Crs.uzis.cz - to nezní moc dobře.

Už se na tom pracuje a mohlo by během nějaké doby běžet například pod www.ceskoockuje.cz.

Kdy jste dostali zadání vytvořit tento registrační systém?

Samozřejmě jsme věděli, že se bude vakcinovat. Začali jsme hned v prosinci, když jsme dokončili rezervační systém na antigenní testování. Tento očkovací systém je ale o hodně složitější.

Ono se to pořád řeší: nemohli jsme mít rezervační systém už třeba v říjnu?

Čekali jsme na zadání. Vytvořili jsme systém na antigenní testování a teď děláme konfiguraci na registrační systém. Není to tak, že žádný systém nebyl a teď jsme se najednou vzpamatovali.

Takže dokud jsme neměli očkovací strategii, nemělo cenu tvořit rezervační systém?

Ano, jde to ruku v ruce. Systém byl a my ho upravujeme na míru registracím a vakcinacím. Od 1. února ho budeme dál vylepšovat. A je to tak, myslím si, správně – že náběh má být postupný. Je potřeba si říct, kolik bude očkovacích látek v rámci prvního čtvrtletí. Budou stačit na kategorie zdravotníků, pro důchodce a podobně. My chceme zajistit, aby se každý, pro koho bude vakcína, mohl registrovat. To je náš cíl.

Reklama

Doporučované