Hlavní obsah

Babiš nepůjde se Zemanem do střetu kvůli Krnáčové, která chce do Berlína

Foto: Profimedia.cz

Rozpaky budí hlavně úvahy o tom, že by důležitý post v Berlíně mohla získat dosluhující pražská primátorka Adriana Krnáčová. Ta si podle zjištění Seznamu měla o práci v německé metropoli sama říct.

Reklama

Na ministerstvu zahraničí vidíme první střety mezi zájmy ČSSD a hnutí ANO.

Článek

Česko čeká v příštích měsících několik střídání na klíčových velvyslaneckých postech. Při jejich obsazování evidentně nebudou hrát roli jen zkušenosti kandidátů se světem diplomacie.

Mezi favority na získání prestižních ambasadorských pozic jsou i dvě bývalé prominentky hnutí ANO, které ale postupně přišly o přízeň Andreje Babiše - končící primátorka Prahy Adriana Krnáčová a exministryně obrany Karla Šlechtová.

Rozpaky budí hlavně úvahy o tom, že by důležitý post v Berlíně mohla získat dosluhující pražská primátorka Adriana Krnáčová. Ta si podle zjištění Seznamu měla o práci v německé metropoli sama říct.

Dokonce se nedávno zúčastnila porady ekonomických diplomatů v Praze, kde o svém novém angažmá mluvila jako o hotové věci. Že by Českou republiku měla u politického a ekonomického hegemona Evropy zastupovat v neklidném období právě Krnáčová, je jen jednou z alternativ.

Bývalá šéfka české pobočky Transparency International mluví výborně německy a má přehled hlavně o kulturní scéně v německy mluvících zemích. Podle dobře informovaného zdroje blízkého vládě i Pražskému hradu panuje obava z prostořekosti Krnáčové, která podle svého okolí nejde pro peprný výraz daleko. „Je tady strach, že v Německu někoho urazí,” řekl Seznamu dotyčný zdroj.

I kvůli tomu vznikla varianta, že by Adrianu Krnáčovou na berlínské ambasádě „ohlídal” kariérní diplomat, specialista na německy mluvící země a někdejší ambasador v Irsku Tomáš Kafka. Ten je navíc bývalým životním partnerem pražské primátorky.

Rozhodování o Krnáčové ale teď není na pořadu dne. Minimálně do léta 2019 totiž v Berlíně zůstane stávající velvyslanec a někdejší ministr životního prostředí Tomáš Podivínský. Ten patří k oblíbencům prezidenta Miloše Zemana, který si přeje, aby v Berlíně zůstal co nejdéle a klidně přesluhoval.

Jeho výměna za Krnáčovou by se tak případně mohla změnit ve střet mezi Hradem a premiérem Andrejem Babišem. A ten nemá zrovna velkou motivaci tlačit nominaci Krnáčové, kvůli jejímuž počínání na pražské radnici hnutí ANO zřejmě nezaznamená v Praze na podzim dobrý volební výsledek.

Proti Adrianě Krnáčové v Německu se staví také dvojice, která vede ministerstvo zahraničí - Jan Hamáček s Miroslavem Pochem.

Rušno je taky kolem dalšího strategického postu velvyslance při Evropské unii. Tuhle funkci v současnosti zastává jeden z nejschopnějších současných českých diplomatů Martin Povejšil. O něm má vysoké mínění premiér Andrej Babiš.

Podle zdrojů z Černínského paláce si ale Povejšil některými nelichotivými poznámkami znepřátelil Miroslava Pocheho, který se začátkem srpna coby politický tajemník ujal řízení ministerstva zahraničí.

Povejšil se po svém návratu do Prahy měl stát náměstkem ministra zahraničí pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální. Jenže Poche se údajně nechal slyšet, že Povejšil nemůže pomýšlet na vyšší pozici, než jakou je ředitel odboru.

Martin Povejšil by přitom podle shodného postoje Pražského hradu i premiérových lidí měl být hlavní osobou zodpovědnou za přípravu budoucího českého předsednictví Evropské unii ve druhé polovině roku 2022. Na výjezd do Bruselu se chystá náměstek ministra zahraničí Jakub Dürr. Jeho odjezd ale brzdí skutečnost, že za něj v Černínském paláci není adekvátní náhrada.

Reklama

Doporučované