Hlavní obsah

Ulož.to, jak ho známe, končí. Čelilo žalobám, nabízelo i divadelní hry

Foto: Uloz.to

Web Ulož.to.

Reklama

Populární česká platforma pro stahování a nahrávání souborů Ulož.to končí. Tedy alespoň v té podobě, v jaké ji zákazníci znají a primárně používají. Důvodem je balíček opatření o digitálních službách Evropské unie.

Článek

Od pátku 1. prosince 2023 si na Ulož.to film nebo hudební album nestáhnete. Tedy pokud jste tam tyto soubory sami nenahráli. Platforma tak kompletně změní svůj styl fungování. Její dosavadní provoz totiž neodpovídá požadavkům legislativy Evropské unie Digital Services Act (DSA), která si klade za cíl zabezpečit správné fungování trhu, udržovat bezpečné online prostředí a chránit základní práva uživatelů.

„Vždy jsme si pečlivě dbali na to, aby byl provoz Ulož.to v souladu s platnou českou i evropskou legislativou. To bylo opakovaně potvrzeno i výroky soudů v rámci sporů, které proti nám byly často účelově vedeny. Abychom i do budoucna splňovali všechna zákonná kritéria, zejména v souvislosti s novou evropskou legislativou, zavádíme od 1. 12. 2023 výraznější změny fungování cloudového úložiště Ulož.to Disk,“ vysvětluje v tiskové zprávě Jan Karabina, jednatel společnosti Cloud Platforms, která Ulož.to provozuje.

Web Ulož.to například čelil žalobě od agentury DILIA v roce 2021, kvůli tomu, že nabízel šestici českých filmů. Později se se serverem soudila Nova kvůli svému obsahu či distributor CinemArt kvůli filmu Šarlatán.

Ulož.to se změní k nepoznání

Z platformy se od 1. prosince stává cloudové úložiště a k uloženým souborům budou mít přístup pouze jejich majitelé. Aktivní zůstane služba Ulož.to LIVE, pomocí které si uživatelé mohou přehrát hudbu nebo videa. LIVE totiž spadá pod jinou legislativu. Souborů je na této platformě ale oproti běžnému Ulož.to výrazně méně.

„Uživatelé se samozřejmě nemusejí bát, že by přišli o své vlastní soubory. Vše na cloudovém úložišti zůstává, obsah bude však přístupný pouze těm uživatelům, kteří ho na úložiště nahráli. Pokud za nových podmínek nebudou mít platící uživatelé zájem službu nadále využívat, mohou své účty ukončit, nebo převést na bezplatnou verzi. V takovém případě jim budou vrácena zbylá předplatná či kredity,“ píše společnost v tiskové zprávě.

Digital Services Act

  • Opatření k boji proti nelegálnímu zboží, službám nebo obsahu online, jako například:
    • mechanismus pro uživatele, umožňující takový obsah snadno označovat, a pro platformy spolupráci s takzvanými „trusted flaggers“
    • nové povinnosti týkající se sledování obchodních uživatelů na online tržištích
  • Nová opatření na posílení postavení a pravomocí uživatelů a občanské společnosti, včetně:
    • možnosti napadnout rozhodnutí platforem o moderování obsahu a domáhat se nápravy, buď prostřednictvím mechanismu mimosoudních sporů, nebo soudně
    • poskytování přístupu prověřeným výzkumným pracovníkům ke klíčovým údajům největších platforem a poskytování přístupu nevládním organizacím, pokud jde o přístup k veřejným údajům, s cílem poskytnout lepší přehled o tom, jak se vyvíjejí online rizika
    • opatření transparentnosti pro online platformy v různých směrech, včetně zpřístupnění algoritmů používaných pro doporučování obsahu nebo produktů uživatelům
  • Opatření k posouzení a zmírnění rizik, jako jsou:
    • povinnosti pro velmi velké platformy a velmi velké online vyhledávače přijímat opatření na základě rizik, tak aby zabránily zneužití svých systémů, a podstupování nezávislých auditů u svých systémů řízení rizik
    • mechanismy pro rychlé a účinné přizpůsobení v případě krize ovlivňující veřejnou bezpečnost nebo veřejné zdraví
  • Nová opatření na ochranu nezletilých a omezení používání citlivých osobních údajů pro cílenou reklamu
  • Posílený dohled a prosazování ze strany Evropské komise, pokud jde o velmi velké online platformy. Rámec dohledu a prosazování rovněž potvrzuje důležitou roli nezávislých koordinátorů digitálních služeb a rady pro digitální služby

zdroj: tisková zpráva Evropské komise k přijetí DSA

„Ulož.to v současnosti spadá pod definici online platformy, tedy pod nejvíce nařízením regulovaný typ služby právě proto, že tato služba nejen ukládá, ale i veřejně šíří informace. Avizovaná změna, kdy Ulož.to přestane informace veřejně šířit, je tak zjevně snahou vymanit se z povinností pro online platformy a stát se z pohledu nařízení jen prostou hostingovou službou,“ komentuje změnu Tomáš Hokr, advokát a partner advokátní kanceláře Bříza a Trubač.

„Provozovatel si zřejmě vyhodnotil, že další provoz v současném režimu je pro něj příliš rizikový nebo nákladný. Dle mého názoru se stejnou cestou vydají i další středně velké hostingové služby, které překračují z hlediska počtu zaměstnanců a obratu hranici pro malé podniky. Těmto provozovatelům se zřejmě nevyplatí jít cestou plného souladu s nařízením a zároveň riskovat pokuty, které jsou opravdu vysoké,“ dodává.

Rozdělený internet

Konec oblíbeného webu vyvolal rozruch na sociálních sítích. A to jak u jeho fanoušků, tak odpůrců. Lidem budou chybět nejen filmy a hudba, ale také množství e-knih, článků, her a programů. Na Ulož.to je navíc nahraný velký objem studentských materiálů, od poznámek až po naučné prezentace. A k nalezení tu jsou i záznamy divadelních her, které jsou jinde jen těžko k dostání.

Konec lidé vyčítají Evropské unii. A rojí se i vtipy. Jeden uživatel na platformě X konec Ulož.to dokonce v nadsázce označil za největší českou tragédii od prohrané bitvy na Bílé hoře.

Mnoho lidí si stěžuje, že s koncem volného stahování přijdou o díla, za která by klidně i zaplatili. Nejsou podle nich jinde dostupná, případně jsou velmi drahá. Jako příklad uvádí různé vzácné knihy nebo starší filmy a záznamy divadelních her. Ulož.to ovšem nemůže prodávat cizí díla. Někteří uživatelé navíc ale upozorňují, že mnoho literárních děl je dostupných v rámci projektu Díla nedostupná na trhu, který provozuje Národní digitální knihovna.

Konec Ulož.to řeší také někteří umělci, například kapela Midi Lidi na svém facebookovém profilu apelovala na fanoušky, aby si rychle stáhli soubory, které tam doposud byly volně ke stažení. „S koncem Ulož.to zmizí obrovský archiv mnoha našich hovadin, které byly doteď k volnému stažení. Do konce listopadu máš tedy, fajnšmekře, šanci dohnat, co si zatím nestihnul z produkce Midi Lidí a dalších našich dřívějších či paralelních projektů,“ píše kapela ve statusu.

Jiní naopak konec schvalují, stránku vnímají jako pirátskou platformu a potenciální hrozbu pro její uživatele. Nahrát na ni totiž mohli lidé cokoli, tedy i soubory se skrytými viry. Existují podle nich navíc mnohem lepší platformy, odkud je možné díla stahovat, často zmiňovaný je například Torrent. Na torrentových platformách ovšem není tolik českých děl, argumentují zastánci Ulož.to.

Redakce SZ Byznys se snažila kontaktovat jak Ulož.to, tak podobné platformy, například Webshare, aby situaci okomentovaly. Na dotazy zatím nepřišla žádná odpověď.

Reklama

Související témata:
Ulož.to

Doporučované