Hlavní obsah

Investice do firem kvetou. Investoři letí po IT a biotechnologiích

Foto: Iva Špačková, SZ Byznys

E-shop s potravinami Rohlík.cz nabral od investorů miliardy na další rozvoj.

Reklama

Technologie, software, zdravotnictví, biotechnologie. To jsou obory, které loni v Česku přilákaly nejvíce soukromého kapitálu. Objem investic meziročně vzrostl o pětinu. Neméně úspěšně se investorům dařilo firmy prodávat.

Článek

Privátní investoři loni do českých firem nalili kapitál ve výši 280 milionů eur, což je zhruba 7,1 miliardy korun. Navzdory mírnému poklesu počtu transakcí finanční objem investic meziročně vyskočil skoro o pětinu, vyplývá z nové studie investorské asociace CVCA a poradenské společnosti Deloitte o aktivitě soukromého kapitálu.

„I přes značnou opatrnost, která byla ze strany fondů cítit po velkou část roku 2020 kvůli pandemii, nakonec jak investice, tak exity v časovém srovnání s předchozími roky dosahují poměrně vysokých úrovní. Je velmi dobře možné, že bez dopadu covidu bychom se přiblížili rekordním úrovním aktivity private equity na českém trhu,“ zhodnotil rok Jiří Beneš, prezident CVCA, který zároveň řídí jeden z fondů investiční společnosti Genesis Capital.

Část privátních investorů se ovšem loni stáhla do ulit a do nových akcí se nepouštěla.

„Pozorujeme jistou opatrnost investorů, kteří se v roce 2020 více soustředili na své stávající portfolio. Letošní rok nicméně ukazuje, že investoři se vrací k ambiciózním projektům,“ poznamenal Dušan Ševc, partner v oddělení finančního poradenství Deloitte.

Poradci evidují za minulý rok v Česku celkem 21 takzvaných private equity transakcí. Deset z nich se týkalo softwarových a technologických firem. Na akviziční vlně jede například společnost Solitea, která mimo jiné provozuje pokladní systémy Dotykačka.

„Jsme v pokročilé fázi jednání s vícero firmami. Ve třech případech jsme ve fázi due diligence. Vlažně se bavíme s další desítkou společností,“ řekl Martin Cígler, šéf IT společnosti Solieta. Její většinový vlastník Sandberg Capital ze Slovenska mimochodem nedávno podle webu Forbes.cz koupil za stovky milionů korun menšinový podíl v české telekomunikační firmě Daktela.

Nadějné start-upy

Mezi atraktivní obory pro investory patřily též biotechnologie a zdravotnictví. Tyto dva segmenty se postaraly o více než 60 procent z celkově investovaných 280 milionů eur.

Z pohledu počtu transakcí převažovaly venture kapitálové investice. Tak se označují investice do start-upů v raném stadiu vývoje. Například fond Nation 1 loni investoval do firmy Vitadio, která zapojuje nejnovější technologie do léčby cukrovky. Další fond Credo Ventures dal peníze do start-upu Resistant AI zaměřeného na kyberbezpečnost.

„V letošním roce se dá očekávat navýšení počtu venture kapitálových investic. Celkově se česká start-upová scéna profesionalizuje a investičních příležitostí přibývá. I díky covidu přibylo na trhu množství digitálních řešení, která mají obchodní potenciál i mimo Českou republiku,“ komentoval Jaroslav Trojan z vedení Nation 1.

Mezi investory do českých firem se letos po dlouhých letech znovu objevila také Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Stala se součástí investičního kola e-shopu s potravinami Rohlík.cz, v němž firma získala od investorů zhruba pět miliard korun.

Odolné kusy

Právě rychle rostoucí firmy, které odolaly turbulencím posledního roku, nyní můžou týt z vyššího zájmu investorů, a tudíž i vyšších cen při svých prodejích.

„Sledujeme určité cenové rozdvojení, kdy jednotlivé společnosti, i celá odvětví, které úspěšně odolaly pandemické situaci, se nyní těší podstatně většímu zájmu investorů než ty méně odolné. To se přirozeně odráží i na valuačních očekáváních prodávajících,“ uvedl Rustam Kurmakaev z londýnského fondu Mid Europa Partners.

Do fondů soukromého kapitálu loni Češi vložili 100 milionů eur. To bylo přibližně stejně jako v roce 2019. Polovina z tohoto objemu připadá na zmíněné venture kapitálové fondy investující do start-upů.

„Celkově byl právě venture kapitálový sektor zasažen pandemií relativně minimálně, s výjimkou start-upů napojených na oblast cestovního ruchu a gastronomii. I ty však mnohdy pandemickou pauzu využily ke vylepšení a dotažení svých produktů. A právě pandemie díky hladu po technologických novinkách, ‚vychytávkách‘ či e-commerce posunula mnohé začínající technologické firmy raketově dopředu,“ doplnila Zuzana Picková, výkonná ředitelka asociace CVCA.

Loni se dařilo rovněž takzvaným divesticím, tedy výstupům investorů ze svých projektů.

V roce 2020 se tento typ transakcí zvedl na 170 milionů eur z předloňských 80 milionů. Například fond Jet Investment úspěšně vystoupil z podniku MSV Metal Studénka. Novým majitelem se stala společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka. Fond Mid Europa zase prodal výrobce léčiv Walmark společnosti Stada Arzneimittel.

Investoři neočekávají, že by se na investicích mělo negativně odrazit aktuální zvýšení úrokových sazeb ze strany České národní banky.

„Výše úrokových sazeb je pouze jedním z několika parametrů, kterými vyhodnocujeme nabídky akvizičního financování,“ sdělil Jaroslav Sopuch, partner fondu SkyLimit Investments. Mírné zvýšení sazeb nebude mít podle něj na transakce zásadní vliv.

Reklama

Doporučované