Hlavní obsah

2+kk, místnosti jako z paneláku. Češi se v bydlení vrací do dob socialismu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Rostoucí cena bytů, ale i přicházející ekonomická krize ovlivnily chování Čechů, vrací se do menších bytů. Kypřané a Španělé by se typickému českému bytu dost divili.

Článek

Za posledních 30 let si Češi užívali stále větších bytů jak na obytnou plochu, tak na počet místností. Zatímco před sametovou revolucí činila průměrná obytná plocha 45 metrů čtverečních, nyní se pohybuje kolem 78 metrů čtverečních. Klesl i počet osob žijících v jednom bytě, z 2,8 na 2,3 osoby.

Češi nyní volí spojenou kuchyni s obývákem

„Nejběžnější byty před 30 lety měly uspořádání 2+1, nyní je podle našich zkušeností nejčastějším standardem bytových jednotek 3+kk nebo 4+kk,“ popisuje předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

V poslední době se nicméně tento trend zastavil a Češi se opět vrací k menším bytům. Potvrzuje to průzkum ČMSS provedený na vrcholu koronavirové krize – téměř pětina domácností plánuje stěhování do menšího bytu, většinou kvůli nižší ceně.

„Zajímavý bude budoucí vývoj, kvůli rostoucím cenám vidíme už dnes návrat k menším bytům a letošní vývoj ovlivněný koronavirovou situací zájmu o menší byty také nahrává,“ dodává Kořínek z ČMSS.

Pod evropským průměrem

V porovnání s ostatními evropskými státy přitom Češi už nyní bydleli v menších bytech. Průměr ve všech zemích Evropské unie je 96 metrů čtverečních, okolo tohoto průměru se pohybuje i sousední Rakousko či Německo.

Podívejte se nejdražší dům a byt v Praze:

+5

Největšími rekordmany ve velikosti průměrného bytu v Evropě jsou Kypřané s více než 140 metry čtverečními na průměrný byt. V pro nás nadstandardně velkých bytech ale bydlí i obyvatelé zemí Beneluxu, skandinávských států, Portugalska či Španělska. V těch nejmenších bytech žijí a na opačném konci tohoto žebříčku se nacházejí Rumuni s 45 metry čtverečními na průměrný byt.

Reklama

Související témata:

Doporučované