Hlavní obsah

Rakušan chtěl řešit manželství pro všechny v září. Pekarová ho předběhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mongkolchon Akesin, Shutterstock.com

Sňatky pro stejnopohlavní páry poslanci projednají možná už tento týden poslanci (ilustrační foto).

Reklama

Uzákonění manželství pro všechny si poslanci zařadili na program jednání už tento týden. Navrhla to předsedkyně Sněmovny, přestože její koaliční partner a ministr vnitra Vít Rakušan ještě předtím mluvil o zářijovém termínu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chtěl v září zařadit na program Sněmovny návrh na uzákonění manželství pro všechny, uvedl před úterním jednáním dolní komory. Důvodem pro odsunutí na podzim je mimo jiné i nutnost přes léto projednat vládní konsolidační balíček, u kterého vládní koalice očekává velké obstrukce.

Na dnešním jednání Sněmovny ale překvapila její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), když navrhla bod o manželství pro stejnopohlavní páry zařadit jako poslední bod už v tomto týdnu po projednání návrhů zákonů v prvním čtení. Což poslanci schválili.

Stejně tak schválili návrh předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy, aby se zároveň projednávala změna Listiny základních práv a svobod, která by v Ústave zakotvila manželství pouze jako svazek muže a ženy.

Vzhledem k tomu, že oba body jsou zařazeny až po projednávání zákonů v prvním čtení, není jasné, zda poslanci o manželství homosexuálů vůbec stihnou hlasovat.

Podle Rakušana nahrává podzimní projednání i tomu, aby se přes léto podařilo takovéto zrovnoprávnění stejnopohlavních párů vyjednat napříč celým politickým spektrem, především pak i s konzervativněji naladěnými členy koalice.

„Šance na zrovnoprávnění stejnopohlavních párů tady je, je možná skutečně větší, než se na první pohled zdá,“ řekl Rakušan. Uvedl ale, že někteří koaliční partneři mají problém se slovem „manželství“. „Já si myslím, že skutečné zrovnoprávnění je dáno i tím slovem. Slovo může být magické a manželství pro všechny mi přijde jako název, který obsahuje tu pravou podstatu zrovnoprávnění,“ uvedl Rakušan.

Dodal, že jelikož mu jde zejména o rovná práva pro lidi se stejnou sexuální orientací, je připraven k diskuzi.

Pokrok u evangelíků

Nejvyšší orgán Českobratrské církve evangelické (ČCE) - synod rozhodl, že jeho faráři a farářky mohou požehnat svazky osob stejného pohlaví. Pro hlasovala většina jeho členů.

Že je kamenem úrazu slovo „manželství“, potvrdil i poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil: „My od počátku nesouhlasíme s tím, aby se to jmenovalo manželství. Protože chceme najít cestu, máme pracovní skupinu, která se zabývá shodami pěti koaličních stran a zjišťuje, kam jsme schopni se posunout. Hledáme cestu, která umožní projednání tohoto zákona,“ řekl.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) řekla, že jí jde nejen o projednání zákona, ale především o schválení. „Jsme v situaci, kdy toto zrovnoprávnění schválily i katolické země jako Irsko či Španělsko,“ řekla.

K diskuzi o pojmenování svazku přitom došlo už i při tvorbě předvolební koalice Pirátů s hnutím STAN. Zatímco Piráti jasně prosazovali výraz manželství, konzervativnější část Starostů byla opatrnější. V koaliční smlouvě to proto vyřešili šalamounskou formulací „rovnoprávné sňatky“.

V tomto bodě je zároveň ukotvena i možnost volného hlasování podle takzvané výhrady svědomí. Volné hlasování v případě, že se bod dostane na jednání pléna, nejspíš budou mít i ostatní koaliční strany.

Sněmovna by už tento týden mohla projednat nový matriční zákon, který mimo jiné rovněž přináší další novinku pro stejnopohlavní páry. Ty by podle návrhu mohly od ledna příštího roku uzavírat registrované partnerství na všech matrikách v Česku. „Doposud je to možné jen na 14 vybraných matrikách,“ uvedl poslanec Navrátil. Návrh bude zařazen ke středečnímu projednání.

Reklama

Doporučované