Hlavní obsah

Českého dobrovolníka na Ukrajině zatkli. Ukázalo se, že je roky hledaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Česká policie pátrala po Petru Stojovi od ledna 2019. Nyní ho dopadli ukrajinští kolegové.

Reklama

aktualizováno •

Český dobrovolník přezdívaný Fantom tvrdí, že vybral „na Ukrajinu“ přes tři miliony korun. Sám má však 46 exekucí a podobnou částku dluží.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinská policie zadržela čtyřiačtyřicetiletého českého dobrovolníka, který v médiích a na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Petr Fantom a vybírá peníze na pomoc Ukrajině.

„Jmenuji se Petr a jsem Čech žijící na Ukrajině. Rukama mi prošlo více než 350 tun humanitární pomoci, kterou jsem doručil na nejnebezpečnější místa frontových linií. Podílel jsem se na evakuaci desítek osob a domácích mazlíčků. Podařilo se mi vysbírat více než tři miliony korun,“ píše o sobě na stránkách organizace Za svobodnou Ukrajinu.

Přikládá i několik způsobů, jak zaslat peníze. Transparentní účty jsou vedeny na jiné jméno a konečného příjemce u některých z nich nelze dohledat.

Podle zjištění Seznam Zpráv je Petr Fantom ve skutečnosti Petr Stoja, po kterém 18. ledna 2019 vyhlásila česká policie pátrání. Z jakého důvodu ho hledala, zatím policie Seznam Zprávám nesdělila. Z veřejných zdrojů lze dohledat, že je vůči němu vedeno 46 exekucí v hodně přes 2,6 milionu korun.

Foto: Policie ČR, Seznam Zprávy

Policie pátrá po Petru Stojovi od ledna 2019.

„Můžeme potvrdit, že dle informace policejních orgánů byl dotyčný zadržen na Ukrajině a Ministerstvo spravedlnosti proto obratem požádalo o jeho vzetí do předběžné vazby pro účely vydání do ČR. Jak dlouho bude na Ukrajině ve vazbě, těžko předjímat,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí resortu Vladimír Řepka.

„Osoba byla zadržena na základě mezinárodního pátrání vyhlášeného Okresním soudem ve Zlíně a nemáme informace o tom, že by byl na Ukrajině vyšetřován/souzen pro další trestnou činnost,“ dodal.

O zadržení českého občana na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu je informované i Ministerstvo zahraničí. „Zadržený český občan náš zastupitelský úřad nepožádal o konzulární asistenci,“ uvedla mluvčí Mariana Wernerová.

Byla jsem úplně v šoku

Ukrajinští policisté zadrželi Petra Stoju minulou středu kolem druhé hodiny ráno poblíž městečka Volovec nedaleko Mukačeva na západě Ukrajiny.

„Petr mě vezl autem z Mykolajiva do Užhorodu, kde jsem chtěla přejít hranice na Slovensko a z Košic odletět domů,“ řekla Seznam Zprávám česká dobrovolnice Kateřina, která zná Petra Stoju alias Petra Fantoma zhruba dva měsíce. Byla u toho, když ho zadrželi ukrajinští policisté.

„To už byl asi třetí blokpost, kdy nás stavili a legitimovali ho. On zase vykřikoval, že je dobrovolník, ukazoval svou ruku, kde má žluto-modře vytetovanou Ukrajinu a ukrajinsky nápis dobrovolník. Ale tentokrát chtěli, aby auto zaparkoval na stranu a vystoupil si,“ popisuje ranní manévry Kateřina.

Jejich vůz zablokovali vlastními policejními auty, aby nemohl odjet, a odvedli je na blízkou policejní stanici. Tam oba čekali na příjezd dalších kriminalistů.

Kateřina si původně myslela, že je Stoja zadržen kvůli arogantnímu a hysterickému vystupování. Kriminalisté si ji ale vzali stranou.

„Na telefonu mi ukázali screenshot Interpolu s jeho fotkou, jménem a s tím, že je po něm vyhlášeno pátrání. Já jsem byla úplně v šoku, nevěděla jsem, za co to je, co se děje,“ vypráví Kateřina.

Noc strávili na policejní stanici a ráno poslal soud Petra Stoju do vazby. Kateřina odjela domů.

„Bez souhlasu klienta nemohu učinit žádné oficiální prohlášení,“ řekl Seznam Zprávám jeho advokát.

Aktualizovali jsme o vyjádření Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované