Hlavní obsah

Video: Drony na nás házely granáty, popisuje dobrovolník záchranu při povodni

Reportáž ze zaplavené Chersonské oblasti. Video: RFE/RL

 

Reklama

Evakuace ze zaplavených oblastí neustále pokračuje, a to i navzdory stálému ruskému ostřelování. Většina lidí ze zatopených oblastí míří do Chersonu.

Článek

Zaplavené území prozatím opustilo téměř 2000 lidí. V některých vesnicích museli lidé vylézt na střechy svých domů a čekat na záchranu. Jiní dokonce na střechách přespávali.

„Vody jsme měli v domě až po strop. Vystoupala tři metry, až ke střeše. A slyšel jsem někoho nedaleko křičet,“ říká starší muž, kterého přivezli ze zatopené vesnice reportérovi Rádia Svobodná Evropa. „Co křičel?“ ptá se novinář. „Že jsou pořád tady,“ reaguje Ukrajinec.

Někteří lidé přijeli na evakuační místo i z Ruskem okupovaných území. Podle nich ruské úřady evakuaci v počátcích podcenily. Lidé v těchto částech regionu tak byli odkázáni často sami na sebe.

„Jak jste se dozvěděli o evakuaci? Jak jste se sem dostali?“ ptá se v reportáži jednoho z uprchlíků novinář.

„Neměli jsme na výběr. Sami jsme se rozhodli evakuovat na vlastní nebezpečí.“

Průvodce katastrofou, kterou způsobilo protržení Kachovky

Ukrajina se potýká s následky mimořádné katastrofy způsobené zničením hráze Kachovské přehrady. Podívejte se na detailní přehled míst zasažených vlnou a záběry, které mapují dopad pohromy na města a vesnice podél řeky Dněpr.

Nezájem okupačních úřadů o civilisty potvrzuje i další oslovený Ukrajinec.

„Včera ráno jsme se probudili a viděli jsme, že voda stoupá. Ruské lodě začaly odvážet nějaké věci. Začali jsme se evakuovat také. Oni si brali svoje věci, my jsme si brali ty svoje.“

Ruští vojáci v zaplavených oblastech zabraňují lidem v pohybu a dokonce po nich střílí (více zde).

„Snažil jsem se vyprostit z vody dvě auta, když tam ruské drony shodily granáty. Jeden vybuchl daleko od nás, ale jeden explodoval ve větvích asi 4–5 metrů přímo nad našimi hlavami. Zachránil nás strom, protože všude létaly střepiny. Auto, které stálo vedle nás, mělo na dvou místech rozbité čelní sklo,“ říká ukrajinský dobrovolník Serhij Rybalčenko.

Kvůli ostřelování někteří lidé odjíždějí dále do Mykolajivu a ostatních větších ukrajinských měst.

„Odjíždíme do Mykolajivu, protože Rusové nás teď začali i ostřelovat,“ říká ve videu muž, který čeká na nádraží na vlak. Lidé se ze zaplavených oblastí snaží evakuovat i zvířata.

„Žijeme zde již 30 let. Všechno je zaplavené. Dům nejblíže řece je už celý pod vodou. Je tam i náš dům. Nevím, co můžeme čekat,“ obává se dalšího vývoje obyvatelka Chersonu.

Lidé si často ze svých domů mohou odnést jen to, co unesou.

„Není tu nic k jídlu ani k pití. Bereme si doklady a peníze, abychom si mohli koupit aspoň nějaké jídlo,“ popisuje svou situaci Nina Orelová. Ukrajinské úřady evidují zaplavení už asi 1900 domů.

Reklama

Doporučované