Hlavní obsah

Český Trump, označil Andreje Babiše server Politico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pavlína Kosová

Návštěvu Bílého domu využil podle komentátorů Andrej Babiš jako součást kampaně pro Eurovolby 2019. Před těmi nadcházejícími používá trumpovskou rétoriku.

Reklama

Debaty o zavedení možnosti hlasování poštou do českého volebního systému si všimla i zahraniční média. Server Politico srovnává rétoriku Andreje Babiše s výroky Donalda Trumpa po volbách v roce 2020.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Babiš je pro své populistické sklony a podnikatelské impérium nazýván „českým Trumpem“. Stejně jako bývalý americký prezident byl Babiš podnikatelem, který vstoupil do politiky se slibem, že „bude řídit stát jako firmu“, píše server Politico.

A přestože už Andrej Babiš nenosí červený kšilt s nápisem „Silné Česko“, který se nápadně podobá Trumpovu „Make America great again“ (Udělám Ameriku znovu velkou), nachází Politico mezi oběma politiky jinou podobnost.

Server totiž ve svém komentáři píše, že šéf opozičního hnutí ANO se přibližuje rétorice Donalda Trumpa ohledně korespondenční volby. Babiš nechce, aby byla tato možnost vůbec zavedena. Tvrdí, že korespondenční hlasování představuje riziko podvodů a ohrožení demokracie. Ve svém projevu v parlamentu zopakoval slova Trumpa a dalších amerických republikánů, kteří tvrdili, že poslední americké volby byly „zmanipulované“ ve prospěch Bidena, a vyzval Čechy, aby přišli volit domů.

ANO také označilo korespondenční volby za protiústavní, protože je nelze odevzdat tajně, jak požaduje česká ústava. Politico upozorňuje i na to, že v této věci předvedlo hnutí Andreje Babiše značný obrat.

Více o korespondenční volbě i postoji Andreje Babiše k ní jsme psali zde:

„Je zde zřejmá inspirace Trumpem. ANO v posledních měsících radikalizuje svou rétoriku, když se snaží přebrat voliče SPD,“ říká pro Politico politolog Ladislav Mrklas, který dodává, že „symbolika ve zpochybňování současné vládní koalice a její vykreslování jako nepřítele demokracie je něco, co vidíme ve Spojených státech, a ANO se tím inspiruje… zejména teď před eurovolbami.“

Reklama

Doporučované