Hlavní obsah

Komentář: Starší bratr kárá Bratislavu. Nebo je to celé jinak?

Petr Holub
reportér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Není možné, aby se zdejší ministři bez zábran bavili se slovenskými kolegy, kteří konzultují rovněž s představiteli Ruska.

Reklama

Český paternalismus vůči mladším bratrům se opět projevil. I těmito slovy lze odsoudit, že vláda Petra Fialy zrušila společnou schůzi s kolegy ze slovenské vlády Roberta Fica. Tradiční klišé však situaci příliš dobře nevystihuje.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vztahy Slováků a Čechů se vyznačují zvláštní úzkostlivostí. Politická reprezentace jednoho národa se pokud možno vyhýbá tomu, aby hodnotila agendu toho druhého, a už vůbec se nepřipouští kritika. Přece není možné probouzet resentimenty, které se - možná - do duší národů zapsaly v dějinách Československa. Konkrétně Češi mohou být sami sobě podezřelí, že trpí syndromem staršího bratra, který toho víc zažil, a hodlá mladšího přemoudřele poučovat.

Poté, co Petr Fiala odložil na neurčito společnou schůzi vlád, lze výtku ještě vyostřit s tím, že se bohorovný Čech plete do kampaně před volbami slovenského prezidenta, jejichž první kolo bude za 14 dní. Hodlá snad liberální česká vláda podpořit liberálního kandidáta Ivana Korčoka proti Peteru Pellegrinimu, předsedovi strany Hlas, která je součástí levicově-populistické vlády Roberta Fica? Zasahovat do vnitřních slovenských záležitostí z Prahy, to už by bylo hodně přes čáru.

Paternalismus vůči Slovákům nepochybně existuje, ať v tom směru zpytuje svědomí každý z Čechů. Kdo chce, může jeho stopy hledat i v postupu Fialovy vlády. Nedává to ovšem velký smysl, protože pro odklad společné vládní konzultace použil tuzemský premiér racionální argument.

Čistě kvůli bezpečnostnímu ohledu není možné, aby se zdejší ministři bez zábran bavili se slovenskými kolegy, kteří neformální konzultace pěstují rovněž s představiteli nepřátelského a agresivního Ruska.

Je pravda, že Fialův zásah vůči Slovákům vzbudil široký ohlas. Premiér Fico pražského partnera nepřímo pokáral, že „vystavuje hluboké slovensko-české vztahy ohrožení“. Šéf slovenské opozice Michal Šimečka potvrdil, že zrušení konzultace „je obrovská hanba a poškození vzájemných vztahů“, viníkem je však podle něho proruská politika Roberta Fica.

Zdejší opoziční šéf Andrej Babiš se naopak postavil na Ficovu stranu. Fiala se podle něho zrušením konzultací zachoval stejně jako malé dítě, které se nechce na písku s někým kamarádit, podobně jako bývalý slovenský premiér Igor Matovič. Ten naposled loni v říjnu Babiše kritizoval za to, že ve slovenských parlamentních volbách podpořil Ficovu stranu Směr.

Menší středoevropský poprask Fiala svým vystoupením nepochybně způsobil.

Nelze ovšem zapomenout, že z pohledu slovensko-českého soužití nemají valný význam mediální přestřelky politiků ani samotný odklad mezivládních rozhovorů. Dosud se nestalo, aby se kvůli politice rozpadaly rodiny, jejichž členové žijí na různých březích řeky Moravy, aby se Slováci pracující v Brně nebo Praze kvůli tomu vraceli na Slovensko, případně Češi z Bratislavy do Česka.

Bylo by škoda, kdyby se vztahy mezi bratislavskou a pražskou vládou dále zhoršily. Spolehnout se snad můžeme aspoň na to, že s ohledem na voliče nebudou jejich členové roztržky bezdůvodně provokovat.

Česko-slovenská roztržka

Reklama

Související témata:

Doporučované