Hlavní obsah

Glosa: Miss World je tu. Politici, honem do fronty!

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí

Ministr zahraničí, váza a modelka.

Reklama

aktualizováno •

V Česku máme spoustu lidí, kteří pomáhají, dělají charitu, bojují za lepší podmínky znevýhodněných. Ti by si zasloužili pozornost politiků mnohem víc než žena, která je – při vší úctě – hlavně krásná.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česko má zase jednou miss world. A politici se mohou přetrhnout, aby se zatepla svezli na popularitě krásné ženy.

Třineckou rodačku Krystynu Pyszkovou po vítězství v soutěži krásy evidentně čeká maraton potřásání pravicemi a křečovitých póz pro fotografie na zašlých chodbách ministerstev, které pracovně nazývám „poprava za rozbřesku“.

Vítězem v politickém závodu o kousek hvězdné záře se stal lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který neponechal nic náhodě a na modelku si počíhal rovnou na letišti. Kromě selfíčka před plastikovým bannerem nás oblažil také zásadní myšlenkou, že „být modelkou není zadarmo“.

Foto: Tomáš Zdechovský

„Hodně lidí vidí jejich krásu, ale nevidí, co je za tím za obrovskou dřinu. A za to mají ty holky obrovský respekt,“ říká Tomáš Zdechovský, toho času v kampani před evropskými volbami.

Z členů vlády pozval Pyszkovou jako první ministr zahraničí Jan Lipavský. Přivítal ji zpět v Česku a dal jí broušenou vázu. (Pozn. red.: Po publikování tohoto textu uvedlo ministerstvo zahraničí na pravou míru, že vázu naopak obdržel ministr.)

Lipavský měl koneckonců náskok – s Pyszkovou se potkal ještě před samotným finále Miss World v Indii. Měl zrovna čas, protože se mu rozbilo letadlo. Co mají hezká tvář a dlouhé nohy společného se zahraniční politikou? Nic moc, ale nová miss si prý přeje pomáhat rozvojovým zemím. Ostatně jako kterákoli jiná miss.

Dnes byla nejkrásnější žena světa pozvána na Ministerstvo spravedlnosti, kde se setkala s ministrem Pavlem Blažkem. Proč právě s ním? Miss chce pomáhat obětem sexuálního násilí. Co na tom, že ministr Blažek hájí zachování podmíněných trestů za sexuální trestné činy s tím, že „není znásilnění jako znásilnění“. Ale když přijde modelka, tak co už.

Foto: Česká justice

Ale vážně, co je to s těmi vázami?

Výčet tím nekončí. Po Velikonocích se Pyszková chce podle svého týmu setkat také s prezidentem Petrem Pavlem, ministrem kultury Martinem Baxou, ministrem školství Mikulášem Bekem a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem.

K dokonalosti už chybí jen schůzka s ministryní obrany Janou Černochovou. Protože „missky“ si přece nejvíc ze všeho na světě přejí mír!

Černochová se ale – na rozdíl od svých mužských kolegů, což je jistě jen náhoda – s modelkou setkat neplánuje. Naopak, když se Lipavský fotil s misskami v Bombaji, rýpla si do něj na sociální síti X: „A co světový mír, chtěly ho prakticky všechny a dělají pro mír konečně něco?“

Když už jsme u toho míru, v závodu „vyfoť se s miss“ překvapivě zaspal největší český mírotvorce – šéf ANO Andrej Babiš. Ten je přitom známý tím, že se rád vyfotí s kdekým včetně kohouta.

Je mi jasné, že dostanu co proto. Určitě závidím a jsem zhrzená. A ano, je pravda, že například moje výška je ve srovnání s nejkrásnější ženou světa pravděpodobně poloviční a váha dvojnásobná, o obličeji nemluvě. Přesto neodolám a napíšu to.

Soutěže krásy jsou překonaná, poněkud obskurní zábava, která je dobrá tak do lifestylových a bulvárních časopisů. Ne na ministerstvo.

Představa, že jde o nějakou reprezentaci Česka, je směšná. Nebo vy si snad pamatujete kteroukoli miss world z minulých ročníků z jiného státu? Možná nějakého Čecha zahřeje u srdíčka, že z hromady stejně krásných žen je vítězkou zrovna ta z Třince. To je ale v reálu asi tak všechno.

V Česku máme spoustu lidí, kteří pomáhají, dělají charitu, bojují za lepší podmínky znevýhodněných. Ti by si zasloužili pozornost politiků mnohem víc než žena, která je – při vší úctě – hlavně krásná.

Ale to by nehodilo lajky za pěknou fotografii, nešlo by se svézt na vlně aktuálního zájmu a ohřát se v záblesku slávy. Čest každému, kdo odolá.

Reklama

Doporučované