Hlavní obsah

Glosa: Schillerová s Nerudovou mluví „zoomersky“. Země trpí

Foto: X / Twitter D. Nerudové

Momentka z videa Danuše Nerudové. Ukázňuje Alenu Schillerovou. Ve finále ovšem dělá to samé.

Reklama

Političtí marketéři patrně nabyli dojmu, že jsou čeští voliči něco jako láčkovci. Jistě, děláme chyby. Občas si do čela země vybereme lidi nekompetentní. Karikováním sebe sama to ale kandidáti nezmění.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zdánlivě banální, ve skutečnosti truchlivé a nebezpečné aktuální politické téma dnes nahlédneme textem i obrazem.

Místopředsedkyně hnutí ANO a někdejší ministryně financí Alena Schillerová nabyla dojmu, že je super infantilizovat správu země až do krajnosti. Hovoří o politických oponentech v mnoha směrech neadekvátním jazykem zoomerů.

Už před časem na sociálních sítích tančila a naprázdno otvírala ústa do playbacku. Tehdy jsem pojal podezření, že jí nedochází důležitá věc. Pro juniory, jež touží okouzlit, je tím, čemu se říká guilty pleasure. Provinilým potěšením.

Fenoménem, kvůli němuž si nemůžeme pomoci a se škodolibostí sledujeme dění, za něž je nám vnitřně vlastně stydno. A jeho aktéra/aktéry v duchu litujeme.

Schillerová teď, s blížícími se volbami a s překvapivou absencí soudnosti, kráčí do sklepení hanby níž a níž.

Alena Schillerová hovoří jazykem teenagerů na TikToku.Video: TikTok A. Schillerové

Jednička Starostů pro evropské volby a někdejší kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová chtěla Schillerové uštědřit lekci. Mínila politickou oponentku, myslím, lehounce ponížit. Nechat Babišovu „komornou“ ochutnat vlastní medicínu.

Výsledek je stejně mdlý. Snad mělo jít o humor.

Nicméně o diváka, který politiku – správu obce, země, kontinentu – bere postaru alespoň trochu vážně, se musí pokoušet mrákoty. Klesáme hluboko.

Obě dámy, přesněji jejich marketingové týmy, neodolaly nutkání otitulkovat videa slovníčkem „zoomerských“ pojmů.

Čímž „kampaň“ definitivně zabily. Jazyk zoomerů je dynamický, nestíháte, mění se z týdne na týden. Co včera platilo, je dnes nesnesitelné. Co o tom asi tak ví Nerudová, generace X? A Schillerová, generace baby boomers?

Danuše Nerudová odpovídá Schillerové stejným jazykem na síti X.Video: twitter/danusenerudova

Buď mluvím k zoomerům, anebo k boomerům. Obojí současně nelze. Podobně jako není možné sloužit zároveň Bohu i mamonu, jak víme už z Bible. Velmi bych se přimlouval, aby se nikdo další z politiků starších 20 let k této protivné módě nepřipojoval.

Političtí marketéři si možná myslí, že jsou voliči jacísi blobové, žahavci, hlenky či láčkovci. Tvorové s žádným nebo jen primitivním mozkem.

Jistě. Jako voliči děláme chyby. Občas si do čela země vybereme bytosti nekompetentní. Ba i zlé. Ale pozor, i vápenatka mnohohlavá, známá jako blob, se navzdory absenci mozku dokáže učit novým věcem. A člověk je přece jenom – nejen co do intelektu – vybaven vůči protivenstvím světa o něco lépe.

Neradno jej podceňovat. Šaškováním, karikováním sebe sama si političky (ani politici) mnoho nepomohou. Protože kdo chce, aby jeho zemi spravovali komici? Navrch komici, jejichž vtipy jsou stupidní?

Reklama

Doporučované