Hlavní obsah

Policie vyšetřuje záměnu pacientek na Bulovce jako ublížení na zdraví

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Fakultní nemocnice Bulovka.

Reklama

aktualizováno •

Odpoledne policie oznámila, že ji už kontaktoval právní zástupce jedné z poškozených.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pondělní záměnu pacientek v pražské Fakultní nemocnici Bulovka začala prošetřovat policie. Zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu na gynekologicko-porodnickou kliniku, v důsledku zákroku potratila. Podle dostupných informací byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku.

Policie se podle její mluvčí Evy Kropáčové případem zabývá od čtvrtka z vlastní iniciativy. Trestní oznámení v této souvislosti nedostala. Ani jedna z dotčených žen se zatím na policii neobrátila.

„V průběhu včerejšího odpoledne kriminalisté kontaktovali dotčenou nemocnici. Bohužel do současné chvíle se nám nepodařilo zkontaktovat ani jednu z žen,“ řekla novinářům v pátek dopoledne policejní mluvčí. „Chtěli bychom požádat právě obě dvě poškozené, aby se nám přihlásily. A to jak prostřednictvím linky 158 nebo na kterékoli policejní služebně,“ dodala.

Odpoledne policie na síti X oznámila, že ji už kontaktoval právní zástupce jedné z poškozených.

„Kriminalisté na základě nově získaných informací ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ doplnila policie.

Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár podle televize Nova vyzval ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby zvážil odvolání ředitele nemocnice Bulovka Jana Kvačka a aby ustanovil komisi, která v nemocnici zahájí vyšetřování.

„Ministr zdravotnictví v tuto chvíli neplánuje odvolání ředitele Fakultní nemocnice Bulovka. Interní šetření všech okolností vzniku a průběhu nežádoucí události provádí Fakultní nemocnice Bulovka,“ reagoval pro Novu mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Těhotná žena podle CNN Prima News šla na Bulovku na běžnou kontrolu. Druhé ženě měl být proveden zákrok zvaný kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy. Tímto zákrokem je ale možné také ukončit těhotenství.

„Podle dosavadních zjištění došlo v důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany dotčených zaměstnanců k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky,“ uvedla pro CNN Prima News mluvčí Bulovky Eva Stolejda Libigerová.

Vina by neměla padnout jen na lékaře, říká gynekolog

K tragickému incidentu se vyjádřilo i Ministerstvo zdravotnictví, událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Podle gynekologa a místopředsedy České lékařské komory Jana Přády se selhání nemusí týkat jen operujícího lékaře.

„Určitě tento případ nemůže padnout jen na člověka, který ten zákrok prováděl. Pokud už přišel k ženě na stole, která byla už třeba uspaná, tak při tomto zákroku, kdy se ultrazvuk většinou neprovádí, nemá šanci poznat, jestli je těhotná. Zvlášť pokud se jedná o nějaký nízký týden těhotenství,“ uvedl Přáda v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Aktualizace: Doplnili jsme informace policie o vyšetřování a o kontaktu s právním zástupcem jedné z poškozených a o výzvě k odvolání ředitele nemocnice Bulovka.

Reklama

Doporučované