Hlavní obsah

Z Plzně se stal zloděj mistrovského titulu, který obírá vyvolené o body

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Hráči Viktorie Plzeň se radují z vítězství nad Slavií Praha.

Reklama

Jen jedno kolo stála Slavia Praha na prvním místě ligové tabulky. Porážka v Plzni ji z něj opět sundala. Nezvládla soupeře, který je poněkud ve stínu obou pražských „S“, ale zásadně vstupuje do boje o titul. Jako zloděj bodů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nebylo to překvapení, nebyl to šok. Viktoria Plzeň, třebas se nacházela v poněkud horším rozpoložení, neboť trenér Miroslav Koubek měl k dispozici prořídlý kádr a jeho svěřenci se pokoušejí v Konferenční lize proti italskému ACF Fiorentina o historický postup do semifinále evropské soutěže, obrala vedoucí tým české ligy Slavii Praha o body.

Dokonce jí sice jedinou střelou na branku, přičemž v utkání však rozhodně nebyla horší, připravila první jarní porážku. Druhou v probíhajícím ročníku, na slávistické půdě v Edenu uspěla právě pouze Plzeň. Sesadila tak Slavii z prvního místa tabulky.

Čtyři kola předtím až ostudně vyprášila doma obhájce titulu a v té době rovněž lídra tabulky Spartu Praha vysoko 4:0.

Dokáže se na tyto zápasy připravit a uspět. Obírá nejžhavější uchazeče o královský trůn o body.

Nepustili Slavii do jediné šance

Třebaže se Slavia mohla na duel náležitě nachystat, neboť na rozdíl od západočeského týmu její účinkování na evropské scéně už skončilo, a nemá tudíž jinou prioritu než domácí soutěž, herně nedominovala, nevytvořila si jedinou vyloženou příležitost. „Naše defenziva je velmi funkční, kluci se dokážou plně koncentrovat,“ pochvaloval si trenér Miroslav Koubek.

Mnozí se pozastavují nad tím, že Slavia až hanebně nevyužila šanci zůstat na první příčce, nezvládla tak důležitý zápas. Přitom se gólově dokázala prosadit i proti takovým týmům, jako jsou italské AS Řím či AC Milán, proti němu dokonce v oslabení. „Neměla svůj den, nezahrála nijak dobře,“ připomíná bývalý český reprezentant Milan Fukal. „Ale i to se může stát,“ připouští na základě svých dlouhých zkušeností.

Zásadní sílu však vidí v Plzni. „Já bych však hlavně vyzdvihl domácí tým,“ říká Fukal. „Byl perfektně připravený, dobře hráči věděli, co na soupeře platí. Nedovolila lídru soutěže skoro nic, například stoper Robin Hranáč odvedl bezchybný výkon,“ všímá si postu, který léta úspěšně zastával.

Stejného názoru je i Pavel Vrba, bývalý trenér Viktorie Plzeň, který s ní dobyl tři mistrovské tituly. „Hráči byli výborně připraveni a měli silnou motivaci dokázat si, že jsou schopni porazit první tým v tabulce, uchazeče o ligový trůn,“ připojuje svůj postřeh.

Dokonce debakl Sparty

Ještě hůře dopadla Sparta na začátku března. Odvezla si debakl 0:4, který byl vzhledem k průběhu střetnutí a množství šancí domácího týmu ještě mírný. „Soupeř byl prostě lepší,“ konstatoval sklesle po utkání dánský kouč sparťanského týmu Brian Priske.

Bývalý její hráč Fukal byl při hodnocení nemilosrdný. „Prohrát se může,“ připustil stejně jako nyní u Slavie. „Ale nesmí to vypadat jako ostuda, jako debakl, jako úplný rozpad nějaké koncepce, což se nyní Spartě stalo,“ nebál se ostrých slov. „Největší chybu vidím v zodpovědnosti. V koncentraci na konkrétní situaci. I v oslabení se dá zabránit tomu, aby skóre nenarůstalo, aby utkání mělo nějakou hodnotu,“ opřel se do svých následovníků v rudém dresu.

Zklamání trenér Priske nijak netajil. „Není to o mně,“ upozornil. „Utrpěli jsme vysokou porážku, nejsme spokojení jako tým, spokojení nejsou ani hráči, ani celá Sparta. Tak to beru, společně jsme prohráli velkým gólovým rozdílem,“ přiznal.

Plzeň si ve Štruncových sadech vyšlápla na oba pražské kluby. „Může se jim stále rovnat, o tom se přesvědčila,“ opakuje svůj postřeh trenér Vrba.

Komu ukradne titul

Vstupuje tak zásadně do boje o titul, obírá oba vyvolené, které si na něj dělají zálusk. Sparta ho chce obhájit, Slavia po dvou letech půstu znovu dobýt. Je tu ovšem Plzeň, která je o body okrádá a posunuje v tabulce.

Může být nakonec tím jazykem na decimálce, která ho přisune víc na Letnou, či do Edenu. „Tipuju, že Plzeň rozhodne, kdo se bude nakonec radovat. Koho okrade. Takový zloděj titulu,“ přisuzuje jí významnou, ne-li stěžejní roli bývalý ligový útočník Petr Švancara.

Zatímco Sparta své podzimní domácí utkání s Plzní zvládla, byť jen nejtěsnějším rozdílem a s notnou návkou štěstí, Slavia se západočeským lupičem padla i doma na vlastní půdě. Jsou to jediné její porážky v ročníku! „To nemůže být přece náhoda,“ říká trenér Vrba. I on se domnívá, že jeho bývalý klub (působil ovšem později i ve Spartě) sehraje v koncovce soutěže důležitou roli.

A připomíná, že trápení pražských klubů od západočeského poberty ještě zdaleka není konec. Střetnou se s ním i v nadstavbě, do níž všechny tři týmy bezesporu proniknou, ani matematicky už je odstavit z první skupiny nelze. „Zloděj titulu,“ zalíbilo se Švancarovi tohle přirovnání.

Odvážné myšlenky na trůn

Označení zloděj titulu může být pro plzeňské fotbalisty sympatické a povzbudivé, ale mnohem víc by se jim zamlouvalo, kdyby byli jedni z uchazečů o královské křeslo.

Vzhledem k výraznému bodovému odstupu, na druhou Slavii ztrácí deset bodů, na první Spartu dokonce dvanáct, se k adeptům na korunovace moc nepočítá. „Ještě bych ji úplně neodepisoval,“ varuje Vrba. A Fukal se přidává. „Plzeň opět prokázala nespornou kvalitu,“ připomíná kontrolovanou výhru nad Slavií. „Já ostatně neustále říkám, že měla honit oba pražské kluby v tabulce mnohem více. Dokáže se jim postavit, dokáže je porážet. Vyprášila Spartu, teď překonala i Slavii,“ znovu upozorňuje na výsledky.

Hráči si tím zvedli sebevědomí. „Poznali, že se pražským klubům pořád mohou rovnat, že je mohou porážet,“ souhlasí Vrba. „A třetí místo, které jim téměř každý už přisuzuje, by nemuselo být jejich stropem,“ burcuje k odvaze zaútočit na přednější pozice. „Z mého pohledu se nic nezměnilo. O titul bojují tři týmy,“ prohlásil ostatně sparťanský trenér Priske na tiskové konferenci po porážce ve 24. kole.

V tabulce tří nejlepších mají nejlepší bilanci – devět bodů, Sparta pět, Slavia pouze dva, ale srážely ji ztráty s týmy z nižších příček. „V nich se nedokázala plně koncentrovat, možná tam bylo nějaké podcenění,“ přemítá Vrba.

To nezastírá ani trenér současného týmu. „Defenziva nás trápí ve, v uvozovkách, všednějších zápasech. Klidně doma dostaneme i čtyři góly,“ povzdechne si Koubek.

Na velké týmy však připravit mužstvo umí. A vychází mu to. „Vítězství nad Spartou a Slavií jsou především jeho zásluha,“ prohlašuje pevně Fukal.

Letošní zápasy Plzně s pražskými „S“

10. kolo

Sparta Praha – Viktoria Plzeň 2:1 (2:1)

Góly: 6. Laci, 27. Kuchta – 26. Durosimni

14. kolo

Slavia Praha – Viktoria Plzeň 1:2 (1:0)

Gól: 13. Van Buren – 64. a 79. Jirka

24. kolo

Viktoria Plzeň – Sparta Praha 4:0 (1:0)

Góly: 45. a 70. Chorý, 49. Souare, 52. Šulc

27. kolo

Viktoria Plzeň – Slavia Praha 1:0 (0:0)

Gól: 87. Šulc

Reklama

Doporučované