Hlavní obsah

Celebrity nepřišly. Schůzovala kampelička, kde měl milion i Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jeden z mála účastníků členské schůze Podnikatelské družstevní záložny - nynější předseda představenstva a někdejší dlouholetý šéf kontrolní komise Robert Zelenka. Žádné informace o budoucnosti ústavu ale poskytnout nechtěl.

Reklama

Ačkoliv z pozvánky na mimořádnou schůzi Podnikatelské družstevní záložny vyplynulo, že by se mělo jednat o likvidaci záložny, skromně obsazená akce definitivní závěr nepřinesla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V činžovním domě na pražských Vinohradech se v pátek vpodvečer na mimořádné schůzi sešli někteří členové Podnikatelské družstevní záložny (PDZ). Měli rozhodovat o další budoucnosti této téměř třicet let staré kampeličky, kde měl svého času nepřiznané konto současný český premiér Petr Fiala (ODS) a vedle něj i někteří jeho spolustraníci.

Jenže nakonec dorazila jen asi desítka lidí, jak Seznam Zprávy na místě napočítaly, přičemž záložna dříve měla kolem 150 členů. Žádná z podnikatelských či politických „celebrit“, které v ústavu měly dříve uloženy peníze, se nezúčastnila. Schůze skončila už za hodinu a čtvrt.

Dle pozvánky se mělo debatovat i o možnosti likvidace mediálně propírané záložny, ale definitivní závěr v tomto směru zatím učiněn nebyl, jak potvrdila mediální zástupkyně záložny Dagmar Schejbalová.

„Aktuálně situace vypadá tak, že v této chvíli je otevřeno více variant dalších kroků, které budou předmětem dalších jednání a rozhodnutí členů družstva a jeho orgánů,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv Schejbalová.

Likvidace zřejmě není jedinou možností. Podle neoficiálních informací se o PDZ v minulých týdnech zajímali i někteří investoři.

ČNB zasáhla

Malý peněžní ústav se dostal do existenčních potíží poté, co s ním Česká národní banka nedávno zahájila správní řízení směřující k odnětí licence. Současně bylo PDZ předběžným opatřením s okamžitou účinností zakázáno přijímat vklady a poskytovat úvěry. A to vše kvůli „závažným nedostatkům“, které odhalila předchozí kontrola.

Nejde jen o to, co zjistila ČNB. I z informací, které v sérii článků přinesly Seznam Zprávy, vyplynula řada podezření, že v záložně, jejímž neformálním šéfem byl obchodník s uměním zatížený exekucemi Kamil Bahbouh, probíhaly nestandardní operace.

Přes kampeličku například protekly miliony původně určené na nákup munice pro ukrajinskou armádu, jak už loni Seznam Zprávy popsaly. Přitom 30 milionů korun a 2,2 milionu eur „někdo“ ve dvou brašnách vynesl ze záložny ven.

Jeden z posledních podezřelých případů ohledně kampeličky se týká firmy Glocin, která vysbírala od lidí miliardy korun se slibem zhodnocení.

Foto: Podnikatelská družstevní záložna

Pozvánka na členskou schůzi.

Jisté je, že ani likvidace záložny, o níž se dnes mělo debatovat, není jednoduchou záležitostí. Podle stanov spořitelního družstva by se schůze musely zúčastnit minimálně dvě třetiny členů. A pokud by skutečně tolik členů (nebo pověřených zástupců) dorazilo, s likvidací by musely souhlasit dvě třetiny z přítomných.

Ale není to jen věcí členů a jejich uvážení. Likvidaci totiž musí předem odsouhlasit ČNB. A právě na její návrh soud jmenuje likvidátora, jak vyplývá ze zákona o družstevních záložnách.

Jak by případně hlasoval, kdyby se o likvidaci skutečně rozhodovalo, neví ani příbramský advokát Antonín Janák, muž blízký Kamilu Bahbouhovi, který v roce 1995 stál u zrodu kampeličky. „Fakt nevím, jak bych hlasoval, to je otázka spíše nějakého ‚politického‘ rozhodnutí než čehokoliv jiného. O své peníze, které tam mám, ale žádný strach nemám,“ uvedl Janák ještě před schůzí pro Seznam Zprávy. Sám se jí nakonec - tak jako většina ostatních - osobně také nezúčastnil, protože prý měl neodkladné jednání se zahraniční návštěvou.

Janák se ale ohradil proti tomu, že jím založená kampelička je někdy označována za uzavřený spolek vyvolených. „Spolkem vyvolených je ze své podstaty každá kampelička,“ prohlásil.

Členy Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) bylo v minulých letech vedle některých podnikatelů hned několik politiků z ODS.

Jak už Seznam Zprávy popsaly, nešlo jen o nynějšího premiéra Petra Fialu, který tam měl pět let konto s téměř milionem korun, aniž by to uvedl v majetkovém přiznání. Také o Luďka Rubáše, Petra Tluchoře, Romana Bočka a Radima Ziku. A také třeba někdejšího náměstka ministra zemědělství Ivo Vrzala.

S přispěním Janka Kroupy.

Reklama

Doporučované