Hlavní obsah

475 nově nakažených. Dnes končí šance žádat o covidovou podporu

Foto: SZ Michal Šula

Ilustrační foto.

Reklama

Je to méně než před týdnem, kdy přibylo 658 nakažených.

Článek

První ranní statistiky, které uvolnilo ministerstvo zdravotnictví, ukazují, že za úterý přibylo 475 nově nakažených.

Je to méně než před týdnem, kdy přibylo 658 nakažených. Je to také nižší číslo než v pondělí, kdy testy odhalily 512 nakažených. Úterý přitom bývalo dnem s nejvyšším záchytem nových nákaz.

Podrobnou mapu, jak to vypadá s nákazou u vás v obci, si můžete projít ZDE.

S ohledem na zlepšující se epidemickou situaci a také kvůli tomu, že soud zrušil špatně napsaná opatření vlády, pokračuje rozvolňování. A s ním ruku v ruce končí podpory, které mohou podnikatelé čerpat.

Dnes do 16:00 tak mohou naposledy žádat o podporu z programu COVID 2021. Ti, kteří za leden až březen zaznamenali propad tržeb alespoň 50 procent ve srovnání s loňským nebo předloňským rokem, jeho prostřednictvím mohou získat dotaci 500 korun na zaměstnance a den. Minimální příspěvek přitom činí 1 500 korun na den. Program se vztahuje na období 11. ledna až 9. května. Vzhledem k uvolnění protiepidemických opatření vláda jeho pokračování podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) už neplánuje, řekl v pondělí.

Žádosti mohou podnikatelé podávat přes online systém ministerstva průmyslu a obchodu od 12. dubna. Resort jich k 27. květnu evidoval 14 612 za 6,3 miliardy korun, z toho bylo dokončených 12 731 žádostí v objemu zhruba šesti miliard korun.

COVID 2021 mohou žadatelé kombinovat s programem na podporu zaměstnanosti Antivirus, není ale slučitelný s kompenzačním bonusem pro živnostníky. Podnikatelé si musejí vybrat buď COVID 2021, nebo program COVID Nepokryté náklady. V něm stát nahrazuje 60 procent nákladů.

Reklama

Doporučované