Hlavní obsah

Advokáti zaplatí čtvrt miliardy za pronájem. Nelze ho vypovědět, tvrdí kritici

Foto: ČTK

Palác Dunaj (snímek z roku 2017) na rohu Voršilské ulice a Národní třídy v Praze.

Reklama

Česká advokátní komora si pronajala prostory v Paláci Dunaj až do roku 2052. Podle kritiků za nevýhodných podmínek.

Článek

Česká advokátní komora před rokem prodloužila smlouvu na pronájem administrativní budovy v centru Prahy. Zhruba za 250 milionů bude moci až do roku 2052 provozovat v paláci Dunaj na rohu Národní a Voršilské ulice své školicí středisko.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Část členů stavovské instituce klade otázku, proč se komora zavázala k nájmu na tak dlouhou dobu. Navíc v situaci, kdy pandemie začala pracovní život více přesouvat do on-line prostředí.

Česká advokátní komora byla založena zákonem, aby jako samosprávná instituce řídila advokacii. Smlouvy, které uzavírá, sice veřejné nejsou, avšak Seznam Zprávy přesto nájemní smlouvu k paláci Dunaj získaly.

Pasáže smlouvy, které se týkají ukončení nájmu, odkazují na paragrafy 2308 a 2309 občanského zákoníku, které tyto podmínky obecně upravují.

Podle kritiků z nich plyne, že je možné ukončit nájem před rokem 2052, ale jen když Česká advokátní komora mezitím přestane existovat (což nelze čekat)když prostor školícího střediska „přestane být způsobilý k výkonu činnosti“. Tedy kdyby se tato část budovy dostala například do nějakého dezolátního technického stavu.

Foto: Seznam Zprávy

Paragrafy z občanského zákoníku, které Česká advokátní komora použila pro sjednání nájmu v paláci Dunaj v centru Prahy.

Podle kritiků tak advokátní komora musí skutečně v paláci Dunaj zůstat příštích 31 let, neboť smlouva v podstatě neumožňuje dřívější ukončení pronájmu.

Kritici dlouhodobého pronájmu také namítají, že za deset nebo patnáct let se může situace na trhu nemovitostí změnit. Komora pak může dostat nabídku na lepší prostory a za méně peněz. „Já bych takovou smlouvu svému klientovi nedoporučil podepsat. Ty podmínky vůbec nedovolují ji jakkoli revidovat,“ uvedl senátor a advokát Václav Láska, který nájem paláce Dunaj od začátku kritizoval.

Podobně to vidí i advokát Tomáš Nahodil, spoluzakladatel projektu Otevřená advokacie, jehož členové chtějí kandidovat do vedení komory a mimo jiné změnit způsob, jakým komora hospodaří s penězi. „Nerozumím tomu, proč si komora zavřela dveře. Takto nemá možnost si třeba za deset let říci: Pojďme ten nájem ukončit a raději vložit do elektronizace a on-line vzdělávání,“ řekl Nahodil.

Kde jste na to přišli?

Seznam Zprávy oslovily i další advokáty, kteří však nechtěli smlouvu veřejně hodnotit. Mimo záznam ale také uvedli, že zavázat se ke třicetiletému nájmu bez možnosti předčasného ukončení, není výhodné. Podle nich se obvykle v podobných případech do smluv vkládá pasáž s několikaletou výpovědní lhůtou. Takže kdyby komora například vypověděla smlouvu v roce 2030, ještě například další dva roky by v budově musela zůstat. Ale poté by se už mohla odstěhovat.

Mluvčí komory Iva Chaloupková odmítla, že by taková ustanovení ve smlouvě nebyla: „Kde jste přišel na to, že taková ustanovení ve smlouvě chybějí?“ uvedla. „Česká advokátní komora se chová jako řádný hospodář. V nájemní smlouvě na palác Dunaj má pochopitelně sjednány standardní zákonné výpovědní důvody pro nájem na dobu určitou,“ dodala.

Jak tyto standardní výpovědní důvody znějí, mluvčí odmítla popsat. „Promiňte, ale novinářům nebudeme sdělovat obsah jednotlivých ustanovení smlouvy, kterou máme uzavřenou,“ sdělila.

Seznam Zprávy tedy mluvčí ocitovaly podmínky ukončení nájmu přímo ze smlouvy, ale ani to ke sdělení výpovědních důvodů nepomohlo.

„Ještě jednou a naposledy, pane redaktore: Průběh vyjednávání o smlouvě je věcí jejích účastníků a nepovažujeme za vhodné ani slušné o něm informovat třetí stranu,“ reagovala nakonec mluvčí.

Závazek na 30 let

Na více než třicetiletý pronájem paláce Dunaj upozornily loni Hospodářské noviny. Napsaly, že o plánu nevěděli ani někteří členové kontrolní rady komory.

Kritici pronájmu i dnes opakují, že o uzavření smlouvy vedení komory s členy-advokáty nediskutovalo. Podle senátora Lásky navíc vedení komory touto smlouvou svázalo ruce svým nástupcům.

Vedení se volí každé čtyři roky. Takže za pár let mohou do orgánů komory přijít lidé, kteří usoudí, že školicí centrum v paláci Dunaj není potřeba. Přesto však bude komora dál platit nájem. „Přitom se dá čekat, že školení a další setkávání se budou časem víc a víc přesouvat do on-line prostředí,“ souhlasil advokát Nahodil.

Nájem paláce zaplatí všichni advokáti: členství v komoře mají povinné a roční příspěvek činí 10 600 korun.

Vedení komory na druhé straně odkazuje na informace zveřejněné v průběhu minulého roku na webu a v časopise vydávaném komorou. Obsahují například zápisy ze zasedání představenstva, kde se otázka nájmu probírala.

Zápisy ani obsáhlejší článek v časopisu (který vyšel několik měsíců po uzavření smlouvy) nevysvětlují, proč je nájem takto dlouhodobý a proč ve smlouvě není možnost předčasného ukončení. Popisuje vývoj, který vedl k uzavření smlouvy. A stojí v něm také ujištění, že Česká advokátní komora dosáhla při jednání s vlastníkem budovy nejlepších obchodních podmínek.

Reklama

Doporučované