Hlavní obsah

Aerodrome se přestěhoval do Panenského Týnce. Městys láká na chrám, kde se vdávala Koukalová

Aerodrome se přestěhoval do Panenského Týnce. Obci vévodí nedostavěný gotický chrám, kde si řekli ano Soukalová s Koukalem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Multižánrový hudební festival Aerodrome se letos přestěhoval mimo Prahu. Na letišti v Panenském Týnci bude mít víc místa a také mu zmizí omezení protihlukovou vyhláškou. Třídenní akce, která do Čech přivede například Lanu Del Rey, Nine Inch Nails či Macklemora, začíná už ve čtvrtek.

Článek

Aerodrome v loňském roce přilákal 25 tisíc fanoušků a i letos bude usilovat o podobné číslo. K tomu by měla změna prostředí pomoct. „Chceme představit festival v plnohodnotné podobě, nabídnout návštěvníkům takový servis a zázemí, které Praha neumožňovala. Tam jsme byli limitováni vyhláškou o nočním klidu a živá produkce musela končit do desáté hodiny. Chtěli jsme vytvořit i možnosti kempování a mít dostatek místa pro doprovodný program. I díky tomu všemu jsme letos mohli rozevřít žánrové nůžky,” popisuje hlavní důvody Kateřina Dědková z pořadatelského týmu Aerodrome.

Letiště v Panenském Týnci a obec samotná už s velkými akcemi své zkušenosti mají, v letech 2010 až 2013 se tam konal Openair festival, který rovněž lákal na zahraniční hvězdy.

„Obce se festival přímo nedotýká, zvýšený provoz nás neomezí. Ale těžíme z něj tím, že se naše jméno dostane na všechny billboardy a do médií. Myslím, že se zvýší návštěvnost našeho chrámu a i podniků místních podnikatelů, kteří by z festivalu mohli mít prospěch,” říká starosta městyse Panenského Týnce Jiří Čížek (bez PP).

Místní obyvatelé od produkce festivalu dostali i jednodenní vstupenky. „Je to dobrá příležitost, jak se podívat na takový festival a umělce, které by lidé jen tak neviděli,” kvituje nabídku starosta, jenž pořadatelům naopak „zapůjčil” obecní hasiče a zajistil pro ně například zásobování vodou.

Panenský Týnec leží v okrese Louny a má necelých 500 obyvatel. V obci funguje jedna samoobsluha, bistro a restaurace s penzionem. Tamní podnikatelé se proto na příjezd tisíců lidí, z nichž část do městyse určitě ze zvědavosti zavítá, připravují. „Budeme mít speciální nabídku jídel a přemýšlíme, že bychom posílili obsluhu. Zvlášť se na akci však nepřipravujeme,” uvedl Jan Sedmík z obecního hostince.

Jméno Panenský Týnec znají zejména příznivci mystiky, kterých se během roku do obce sjíždějí tisíce. Jezdí se podívat na nedostavěný gotický chrám, který by měl být umístěn na energetickém místě. Každoročně se v něm proto konají téměř dvě stovky svateb. Asi nejslavnější nevěstou, jež se v tamním chrámu vdávala, je biatlonistka Gabriela Koukalová.

Reklama

Doporučované