Hlavní obsah

Akce k oslavě vzniku Československa ve Zlínském kraji nebudou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice ve Zlínském kraji zrušily vzhledem k epidemii koronaviru a souvisejícím omezením plánované akce k oslavě vzniku samostatného Československa. Nahradí je většinou neveřejnými komorními pietními akty, řekli ČTK zástupci měst.

Článek

Ve Zlíně se uskuteční jen tichý pietní akt bez přítomnosti veřejnosti. „Běžně bývá pietní akt za účasti hostů, politiků, veřejnosti a armády ČR, která klade věnce,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Podobně tomu bude ve Vsetíně, kde se většinou u busty T. G. Masaryka den před 28. říjnem schází nejen politici, ale i historici, skauti a školáci. Letos jen dva zástupci vedení radnice položí květinu, radnice nebude akci nijak propagovat.

Neuskuteční se také oslavy vzniku republiky v Uherském Hradišti, nebudou ani na kroměřížském Masarykově náměstí. „Veřejný pietní akt naplánovaný na úterý 27. října se neuskuteční. Kvůli nebezpečí šíření nákazy koronaviru a s ohledem na zdraví obyvatel města a nařízení vlády, které zakazuje shromažďování více osob, se radnice rozhodla shromáždění zrušit,“ uvedl starosta města Jaroslav Němec (Nezávislí).

Tradiční vzpomínkové setkání u pomníku T. G. Masaryka bude nahrazeno tichou vzpomínkou s položením věnců, které se zúčastní pouze členové vedení města. „Věřím, že i v současné nelehké době si lidé sami připomenou důležité chvíle československé státnosti, které následovaly po skončení první světové války a rozpadu Rakouska-Uherska,“ uvedl Němec. O konání připomínky Dne válečných veteránů, která je naplánovaná na 11. listopadu na městském hřbitově, rozhodne vedení města podle aktuální situace a platných vládních nařízení v době jejího případného konání.

Mediálně sledované byly letos vzhledem k epidemii také přípravy na tradiční ceremoniál udělování státních vyznamenání 28. října ve Vladislavském sále Pražského hradu. Letos se ceremoniál neuskuteční. Prezident Miloš Zeman sice ocenění vybraným osobnostem udělí, kvůli epidemii koronaviru jim ale řády a medaile předá příští rok.

Reklama

Doporučované