Hlavní obsah

Akcie na pražské burze v prvním týdnu posílily o 1,8 procenta

Rozhovor s Jiřím Kostkou, analytikem Komerční banky.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropské burzy i burza v Praze razantně přidaly, akcie prudce rostly.

Článek

Akcie na pražské burze v prvním zkráceném týdnu posílily a index PX přidal 1,8 procenta na 1004,2 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se dařilo nejvíce akciím bankovní skupiny Erste, naopak pokles postihl akcie likérky Stock Spirits. Za celý loňský rok české akcie oslabily o 8,5 procenta.

"Akciové trhy i na začátku nového roku pokračovaly ve velmi rozkolísaném obchodování bez pevného trendu. Jedním ze zdrojů výkyvů byly obavy z vývoje čínské ekonomiky. Naopak v pátek pozitivní náladu na trzích podpořily velmi silné výsledky z amerického trhu práce, a akciové indexy tak v pátek globálně rostly kolem dvou tří procent a odmazaly hluboké propady ze čtvrtka. Celkově americké akciové indexy zůstaly za první týden v lednu bez větší změny. Evropské akciové indexy si připsaly drobné růsty kolem jednoho procenta," uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

V Praze byl začátek roku poměrně chudý na korporátní zprávy. Nejvíce rostly akcie Erste Group, které posílily o 5,4 procenta na 787 Kč. Nákupy vlastních akcií ze strany zástupců společnosti jsou pro trh pozitivním signálem, nicméně za růstem titulu v uplynulém týdnu vidí Ryska spíše technickou korekci předchozích výprodejů.

Naopak jedinou akcií, která zakončila uplynulý týden v červeném teritoriu, byla bez jakékoliv zprávy Stock Spirits. Ztratila 0,8 procenta na 60,9 Kč. Firma přerušila dosavadní růst, který následoval po zveřejnění výsledků za třetí kvartál na začátku prosince.

Také příští týden by měl být relativně klidný. Do popředí se opět dostane téma brexitu. V USA rovněž pomalu začne výsledková sezona za čtvrtý kvartál a celý rok 2018. „Celkově jsme názoru, že na trhy může přijít mírné uklidnění po rozkolísaném začátku roku. Trh je však nyní citlivý na jakákoli rizika včetně makrodat,“ upozornil analytik.

Reklama

Doporučované