Hlavní obsah

Akcie Tesly jdou do trháku, co za tím stojí a splasknou jako bitcoin?

Rozhovor s analytikem Tomášem Pfeilerem.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

V úterý prolomil kurz akcií amerického výrobce aut Tesla hranici 900 dolarů. Později sice investoři vybírali zisky a poslali je hluboko pod 800 dolarů, ale i tak platí, že automobilka patří k nejziskovějším akciím roku 2020.

Článek

Ještě během loňského léta se přitom akcie Tesly prodávaly okolo dvou set dolarů. Od začátku roku se cena už více než zdvojnásobila.

Co stojí za masivním skokovým nárůstem akcií společnosti Elona Muska, se zatím spekuluje. Jedním z faktorů nárůstu jsou jistě hospodářské výsledky firmy. Minulý týden oznámila, že ve čtvrtém kvartálu vydělala 105 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 2,4 miliardy korun. Tesla tak vykázala zisk už ve druhém kvartále za sebou. Jednou ze spekulací faktorů růstu je i možná důvěra investorů ve schopnost Tesly vyrábět elektromobily pro masový trh.

„Elektromobilita je jistě hudbou budoucnosti,“ říká analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Objevují se nicméně obavy, že růst akcií Tesly by mohl být pouhou spekulativní bublinou, podobně jako dříve bitcoin. Jeho hodnota se koncem roku 2017 vyšplhala na téměř 20000 dolarů. Za pouhý měsíc se pak ale propadla o 65 procent a do konce roku 2018 sestoupila pod 4000 dolarů.

Tesla se díky masivnímu zhodnocování v posledních dnech stala druhou nejhodnotnější automobilkou světa, před ní je pouze Toyota.

„Na jednu stranu se Tesla pro loňský rok překlopila do kladného hospodaření, očekává se, že pro letošek bude dokonce úplně v zisku. Jen tohle ale nemá na cenu akcií vliv,“ říká Pfeiler. „Přidat na ceně mohl i rostoucí zájem investorů o odvětví přátelské k životnímu prostředí, kam Tesla rozhodně spadá. Já sám bych teď akcie Tesly nekupoval,“ dodává Pfeiler.

Vedle skeptických názorů se ale mezi analytiky objevují i značně optimističtější scénáře. Ty souvisejí s klesajícími náklady na výrobu elektromobilů či budoucí poptávce po tzv. robotaxících. Cena akcií by na základě těchto vlivů měla naopak ještě stoupat.

Reklama

Doporučované