Hlavní obsah

Dnes se rozhodne o vzniku třetí největší banky v Česku

Foto: Profimedia.cz

Valná hromada Moneta Money Bank se koná 22. června.

Reklama

Na dnešní valné hromadě se schvaluje spojení finančních firem ze skupiny PPF a Moneta Money Bank. Vzniknout může třetí největší banka na trhu co do počtu klientů.

Článek

Na valné hromadě Moneta Money Bank se dnes rozhodne, zda se Monetě povede sloučit finančními společnostmi ze skupiny PPF, což jsou Air Bank, český a slovenský Home Credit a startup Benxy (vystupuje pod značnou Zonky).

Finanční ředitelka skupiny PPF ve svém pondělním komentáři v Hospodářských novinách obhajuje spojení především tím, že vzniknout může kapitálově a konkurenčně silná banka s českým kapitálem. Ta by byla v jistém smyslu protiváhou zahraničním bankovním domům z Rakouska (Česká spořitelna), Francie (Komerční banka) či Belgie (ČSOB), které ovládají tuzemský bankovní trh.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

„Vizí vždy bylo z Air Bank vytvořit bankovní dům, který stojí na domácím kapitálu, a může se tak jako národní bankovní lídři v jiných evropských zemích podobné velikosti stát oporou domácí ekonomiky a jejího růstu. Další krok je tedy logický: spojení Air Bank s Monetou Money Bank,“ píše Jirásková.

Podle ní nejde o žádné samoúčelné „zapíchnutí české vlaječky“ do určité části bankovního trhu. „Pro spojení Air Bank s dobře zavedenou konzervativní Monetou hovoří objektivní argumenty. Kvůli zvyšujícím se nárokům na regulaci bude pro malé i středně velké banky čím dál složitější nabízet ty nejlepší služby a produkty, tím spíše v konkurenci s rychle rostoucími mezinárodními fintechovými platformami,“ dodává finanční ředitelka PPF.

I ti největší kritici této bankovní transakce za téměř 26 miliard korun uznávají, že spojení ve střednědobém horizontu dává smysl a spojované entity se navzájem doplňují. Navíc se soustředí na lukrativní trh spotřebitelských úvěrů, který jim do budoucna zajišťuje poměrně zajímavé výnosy.

To, na čem se akcionáři Monety často neshodnou, je však cena, kterou má Moneta zaplatit za finanční společnosti ze skupiny PPF. A také některé další parametry, například úspory, které spojení přinese a komplikovanost struktury transakce.

Cena, kterou má Moneta Money Bank zaplatit, je přitom podstatně vyšší než při minulém pokusu o spojení před dvěma lety, kdy Moneta měla získat aktiva ze skupiny PPF za 19 miliard korun.

Rozložení sil

Pro transakci bude na valné hromadě zcela jistě hlasovat největší akcionář, společnost Tanemo ze skupiny PPF, která ovládá necelý 30 procent akcií banky.

Proti naopak zřejmě budou menší institucionální akcionáři ze zahraničí, jimž před dvěma týdny dvě americké poradenské společnosti doporučily, aby navrhované spojení nepodpořily. Vůči transakci se také dlouhodobě vymezuje fond Petrus Advisers, který vlastní cca pět procent akcií tuzemské banky.

V případě Moneta Money Bank budou mít posudky poradců Glass Lewis a Institutional Shareholder Services (ISS) velkou váhu z toho důvodu, že česká banka má hodně rozdrobenou akcionářskou strukturu. Největší institucionální akcionáři vlastní zhruba 27 procent akcií. Ostatní akcie vlastní malí akcionáři jako fyzické osoby nebo rovněž instituce jako banky či penzijní fondy.

Valná hromada tak může být poměrně dramatická, což potvrzují i samotní akcionáři, s nimiž SZ Byznys v posledních dnech mluvil.

Parametry spojení

- Moneta Money Bank podepsala se společnostmi ze skupiny PPF rámcovou smlouvu ohledně akvizice Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Benxy.

- Moneta získá aktiva skupiny PPF za celkovou kupní cenu, která bude uhrazena ze dvou zdrojů. První budou představovat vlastní peněžní prostředky banky ve výši 2,59 miliardy Kč a druhým budou peněžní prostředky získané od skupiny PPF úhradou emisního kurzu za úpis 291 375 000 nově vydaných akcií.

- Nové akcie budou vydány za emisní kurz 80 Kč na akcii, a navýší tak celkový kapitál banky.

- Výsledkem operace má být stav, kdy PPF bude vlastnit cca 55,38 procenta akcií banky, a bude proto muset učinit povinnou nabídku převzetí spočívající v odkupu až 100 procent akcií Monety za cenu minimálně 80 korun za akcii.

Reklama

Doporučované