Hlavní obsah

Světové akciové trhy po obnově rozhovorů USA s Čínou zpevňují. Praha naopak mírně oslabila

Situaci na burze a summit G20 hodnotil makléř Patria Finance Roman Koděra.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Akciové trhy zahájily týden růstem, což je podle analytiků reakce na víkendovou dohodu o obnovení obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou. Akcie v Japonsku, Číně i v Evropě se tak vyšplhaly zhruba na dvouměsíční maxima. V Česku naopak pražská burza mírně oslabila.

Článek

Na obnovení obchodních rozhovorů se na sobotní schůzce na okraj summitu skupiny G20 dohodl americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Trump uvedl, že prozatím nehodlá zavádět další cla na dovoz čínského zboží, a signalizoval vstřícnější postoj k čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei.

„Schůzka Trumpa se Si Ťin-pchingem na G20 se zdá být mírným vítězstvím pro Čínu a krátkodobým pozitivem pro riziková aktiva,“ uvedl ekonom Richard Franulovich ze společnosti Westpac.

Akcie technologických firem dnes těží ze sobotních výroků amerického prezidenta ohledně společnosti Huawei. Americké ministerstvo obchodu podle Trumpa v příštích dnech prozkoumá, zda by mělo odstranit Huawei ze seznamu podniků, kterým mohou americké firmy dodávat své produkty jen se zvláštním povolením, uvedla agentura Reuters.

„Jsou to všechno příznivé zprávy pro akciový trh,“ řekl k výsledkům schůzky prezidentů USA a Číny analytik Šogo Maekawa ze společnosti JPMorgan Asset Management. „Ta část o Huawei byla pro trh obzvlášť pozitivním překvapením,“ dodal.

V Praze naopak

Pražská burza v úvodu týdne oslabila, index PX dnes klesl o 0,18 procenta na 1 039,84 bodu. Dolů ho táhly především akcie energetické společnosti ČEZ, které se dnes obchodovaly první den bez nároku na dividendu. Nedařilo se ale například ani operátorovi O2, textilce PFNonwovens či tabákové Philip Morris. Se ziskem naopak končily rakouské finanční tituly, Moneta Money Bank či technologická firma Avast. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Cenné papíry ČEZ dnes spadly o 3,15 procenta na 523 korun. „Nebýt tohoto technického oslabení elektrárenské emise, přidal by index PX 0,72 procenta,“ podotkl Josef Dudek z Fio banky.

Dolů táhly index i cenné papíry O2, které přišly o 1,58 procenta na 218 korun. Textilka PFNonwovens oslabila o 2,41 procenta na 730 korun a akcie Philip Morris o 1,47 procenta na 13 400 Kč.

Naopak kladně působil na index například růst Erste Bank či VIG, bankovní titul si polepšil o 1,19 procenta na 834 korun a pojišťovna o 2,11 procenta na 582 korun. Se ziskem 0,71 procenta skončila seanci Moneta Money Bank, akcie uzavřela na 77,15 Kč. Přes procento přidaly i technologická společnost Avast a mediální CME.

Reklama

Doporučované