Hlavní obsah

Alza vstoupila do elitního klubu. E-shop poprvé vydělal přes miliardu

Alza jako jedna z mála Čechy vlastněných firem prolomila hranici miliardy korun v čistém zisku.

Reklama

V tuzemsku je jen několik málo firem s českými vlastníky, jejichž roční zisk se přehoupne přes miliardu korun. Největší tuzemský e-shop Alza.cz se podle aktuálně zveřejněných výsledků stal jednou z nich.

Článek

Největší český e-shop Alza se dostal do elitního klubu několika Čechy vlastněných firem, jejichž zisk převyšuje miliardu korun. A to díky údajům za rok 2019, loňský rok byl pro firmu patrně ještě úspěšnější.

Alza svůj zisk nezveřejňuje. Teprve ve sbírce listin obchodního rejstříku se lze s odstupem dozvědět, jak si největší tuzemský e-shop vedl. Zisk po zdanění podle výroční zprávy za rok 2019, kterou firma publikovala na sklonku loňského roku, činil 1,055 miliardy korun, a poprvé tak přesáhl miliardu korun. Čistý obrat Alzy pak za rok 2019 dosáhl 29,6 miliardy korun.

Právě skončivší rok 2020 přitom bude určitě mnohem lepší. Alza stejně jako další online obchody těžila ze státních uzavírek ekonomiky a rostla v tuzemsku i zahraničí. „Alza za prvních šest měsíců roku 2020 vlivem jarní koronakrize rostla více než dvakrát rychleji oproti předcházejícímu roku,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí firmy Daniela Chovancová.

Velký růst podle ní Alza zaznamenala i mimo Česko a Slovensko, tedy v Maďarsku, Rakousku, Německu, Velké Británii a Francii. V těchto zemích vyrostla o více než 90 procent, hlavně kvůli tomu, že v nich teprve začíná působit.

Nejlepším obdobím je pak pro obchodníky tradičně závěr roku. „Za čtvrté čtvrtletí se meziroční růst celkově pohyboval kolem 30 procent. Celkové výsledky roku 2020 se chystáme oznámit na přelomu ledna a února,“ dodala Chovancová.

Alza.cz působí jako česká akciová společnost. Je vlastněna skupinou investorů, kteří ji ovládají přes holdingovou společnost L. S. Investments Limited, která má sídlo na Kypru.

Alza rovněž výrazně investuje do dalšího růstu a v brzké době chce expandovat do dalších dvou zemí. Její dlouhodobou futuristickou vizí je „objednání myšlenkou“ a „doručení teleportem“. Současně rozšiřuje nabídku zboží podobně jako americký Amazon.

Na Alze je možné koupit zboží z nových segmentů – tištěné knihy, alkohol, hudební nástroje, a dokonce i módu. Zakladatelem Alzy je dnešní předseda představenstva Aleš Zavoral. V roce 1994 pod značkou Alzasoft začal prodávat počítače.

Reklama

Související témata:

Doporučované