Hlavní obsah

Analytici: mzdy rostly loni pomaleji, průměr ale zřejmě přesáhl 36 tisíc

Rozhovor s analytikem Cyrrus Tomášem Pfeilerem o výši průměrné mzdy v roce 2019 v ČR.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V pátek 6. března zveřejní Český statistický úřad údaje o průměrné mzdě v ČR za poslední čtvrtletí minulého roku. Podle odhadů analytiků na konci roku růst zpomalil, i přesto se mohla průměrná mzda dostat přes 36 tisíc korun.

Článek

Růst průměrné mzdy ve čtvrtém čtvrtletí i za celý loňský rok podle odhadů ekonomů zpomalil. Analytici odhadují, že reálně – po zohlednění inflace – ve čtvrtém čtvrtletí stoupla o přibližně 3,5 procenta a zřejmě překonala 36 tisíc korun.

„Já se přikláním k tomu, že mzda se ve finálním čtvrtletí minulého roku mohla vyšplhat na úroveň až okolo 36 tisíc korun,“ odhaduje výši průměrné mzdy analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Za celý loňský rok zřejmě průměrná mzda stoupla o téměř sedm procent na více než 34 tisíc korun. Po zohlednění inflace by mělo jít o zhruba čtyřprocentní růst.

V loňském třetím čtvrtletí se průměrná mzda v Česku meziročně zvýšila o 6,9 procenta na 33 697 korun. Zaměstnanci dostávali v hrubém průměrně o 2163 korun více než před rokem. Po zohlednění růstu spotřebitelských cen měsíční výdělek vzrostl o čtyři procenta.

Dvě třetiny pod průměrem

Za celý rok 2018 stoupla průměrná mzda meziročně o 8,1 procenta na 31 885 korun. Reálně to byl nárůst o 5,9 procenta. Obecně ovšem platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

„Růst mezd v posledním čtvrtletí loňského roku nejspíše zpomalil, a to především v důsledku nižšího tempa zvyšování mezd v podnikatelském sektoru. Pozvolnější nárůst mezd byl v odvětvích stojících mimo veřejný sektor patrný už dříve s tím, jak ekonomika postupně ztrácela tempo a zejména průmyslové podniky i své zakázky,“ uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek.

V případě údajů za celý loňský rok půjde podle Dufka o solidní výsledek s ohledem na vývoj od roku 2014, kdy se česká ekonomika vymanila z vleklé recese. „Je pravděpodobné, že mediánová mzda tentokrát za vývojem té průměrné zaostala, tedy že polovině zaměstnanců jejich měsíční odměna za práci rostla pomaleji než průměr,“ upozornil.

Zpomaluje hlavně průmysl

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška signály z národních účtů, tedy údajů o vývoji ekonomiky, naznačují výraznější zpomalení dynamiky mezd. „Hlavním zdrojem zpomalení byl zřejmě průmysl, kde propadla produkce a návazně i složky mezd vázané na výkon,“ uvedl.

Podle Tomáše Pfeilera mzdy zřejmě ještě porostou, ale už pomalejším tempem. „Růst mezd překonal růst produktivity, a to je dlouhodobě neudržitelné, proto očekávám růst, ale řekněme o nižší jednotky procenta. Pak už by mzdy rostly na úkor zisků,“ řekl.

Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách v pátek 6. března.

Reklama

Doporučované