Hlavní obsah

ANO přispělo k vlně obav a populismu, na které zasurfoval Okamura, tvrdí Telička

Exkluzivní rozhovor s Pavlem Teličkou ze Štrasburku.Video: Filip Horký

 

Reklama

„Hnutí ANO odbočilo od toho profilu, které mělo v době, kdy jsme se dohodli na spolupráci. Přispělo k tomu, že se vytvořila vlna obav, na které ve finále zasurfoval Tomio Okamura," říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ze Štrasburku místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička o důvodech ukončení spolupráce s hnutím Andreje Babiše.

Článek

Předvolební kampaň před českými volbami podle Pavla Teličky ovládl populismus a jednoduchá řešení.

„Musíme se zabývat relevantními otázkami, které na stole leží a občany zajímají. Docházelo ke zjednodušování, zveličování a vlně populismu napříč celým politickým spektrem. Jsme takto dnes vnímáni. Podívejte se na výroky novinářů a politiků v zahraničních médiích. To asi nebude nějaký Teličkův povrchní názor.”

Český europoslanec přesto věří, že Andrej Babiš bude korigovat některé své výroky a bude aktivním evropským hráčem.

„Andrej Babiš se umí prosadit, ale bude to potřebovat určitou politickou a rétorickou korekci z jeho strany.”

Pavel Telička v rozhovoru zároveň přiznává, že si nepřeje, aby prezident Zeman byl znovu zvolen: „Pro mě není vůbec představitelné, že by Miloš Zeman mohl strávit ještě jeden mandát na Pražském hradě. To má dalekosáhlé důsledky pro ČR. Podívejme se na jeho chování. Je to politika hrubosti. Nekonzultuje s vládou ani otázky, které jsou v kompetenci vlády. Konzultuje primárně s lidmi kolem sebe, to je velká slabina pana prezidenta. Má to dopady pro domov, má to dopady v zahraničí. Pokud se projdete Evropským parlamentem, tak nenarazíte na člověka, který by našeho prezidenta respektoval.”

Bude pro Evropskou unii problém kauza Čapí hnízdo? Měl odejít předseda vítězného hnutí ANO Babiš z české politiky do doby, než vysvětlí své problémy? Odráží volby myšlení českého národa? Rozumí politici problémům lidí?

Reklama

Doporučované