Hlavní obsah

„Antirouškaři“ se chystají dohlížet na volby. Předem hrozí soudem

Foto: Profimedia.cz

Poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko tak dlouho chodili do Sněmovny bez roušky, až si vysloužili ohrádku z plexiskla.

Reklama

Poslanec Lubomír Volný založil svou politickou budoucnost na nenošení ochrany nosu a úst ve Sněmovně. Teď se „jeho“ lidé chystají do volebních místností.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo zdravotnictví již rozhodlo o tom, jak si představuje protiepidemická opatření ve volebních místnostech během nadcházejících voleb. Bez respirátoru se neobejde nikdo, kdo bude chtít vstoupit do volební místnosti - tedy ani členové volební komise.

Do nich se ale letos chystá nominovat své zástupce i Volný blok poslance Lubomíra Volného. Tedy strany, která má nenošení roušek jako jeden z hlavních bodů programu, hned vedle odmítání vakcíny proti koronaviru.

V loňských krajských volbách musely komise řešit jen případy voličů bez roušky, kteří se zdrželi pár minut. Teď ale hrozí, že komisař bez roušky bude sedět celé dva volební dny s dalšími kolegy.

Lubomír Volný Seznam Zprávám potvrdil, že své lidi do komisí pošle. Při dotazu, zda budou dodržovat nařízená opatření, ale kličkuje.

„My jsme Volný blok svobodomyslných lidí, takže je to na každém z nich, jestli bude mít roušku,“ řekl Volný. Z jeho dalších vyjádření je ale jasné, že se strana už předem připravuje na situaci, kdy by byl její zástupce kvůli absenci roušky vyveden.

„To by bylo protizákonné, protože vládní nařízení je nižší zákonná norma než Ústava a každý člověk má ústavní právo volit a má ústavní právo být ve volební komisi. A to nelze jen tak omezit,“ tvrdí Volný.

V případě takového chování lze podle něj uvažovat o ústavní žalobě nebo napadení platnosti voleb.

Podle experta na ústavní právo Jana Kysely je spíše nepravděpodobné, že by volby skutečně šlo na základě takových argumentů zpochybnit. „Být ve volební komisi skutečně ústavní právo není,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Podle něj by případný soud o platnosti voleb přihlédl ke skutečnosti, že potíže vyvolali sami zástupci „antirouškařské“ strany.

„Na regulérnost voleb navíc dohlíží i zástupci ostatních politických stran nebo jmenovaní úředníci,“ připomíná Kysela s tím, že se nedá předpokládat, že by se všichni spikli právě vůči Volnému bloku.

Manuál pro předsedy

Ministerstvo vnitra, které za průběh voleb odpovídá, pak podle něj má připravit pro předsedy volebních komisí manuál, jak k podobným excesům přistupovat. Podle informací Seznam Zpráv minulý týden již vnitro rozeslalo věstník, jak bezpečí ve volebních místnostech zajistit.

Volební místnosti mají být vybavené dezinfekcí, respirátory FFP2 a KN 95 pro členy volební komise a další lidi, kteří se na přípravě voleb podílí, nebo jednorázovými rukavicemi. O tom, jak nakládat s členy volební komise, kteří nastavená pravidla nedodrží, se však materiál nezmiňuje.

Konkrétní v tuto chvíli není na přímý dotaz ani ministerstvo. „Ministerstvo vnitra je připraveno podle konkrétních situací členům komisí poskytnout individuální metodickou pomoc,“ uvedla Hana Malá z jeho tiskového odboru.

Někdejší Okamurův lídr v Moravskoslezském kraji Volný vsadil svou politickou budoucnost na odmítání nošení roušek a odporu proti očkování. Ve Sněmovně se po každém jeho vystoupení dezinfikuje řečnický pultík, spolu se svým kolegou Marianem Bojkem sedí v jednacím sále za průhledným plexisklem. Volný se také zpočátku nechal pravidelně teatrálně vyvádět po napomenutí šéfem Sněmovny za doprovodu policie.

Reklama

Doporučované