Hlavní obsah

Arabistu střídá na Hradě germanista. Dokáže změnit i Miloše Zemana?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

„Znalec EU je přesně to, co letos Miloš Zeman potřebuje místo mě," říká Kmoníček.

 

Reklama

Zkušený Hynek Kmoníček po čtyřech letech odchází z Hradu. Nahradí ho uznávaný diplomat Rudolf Jindrák, vyznavač Evropské unie.

Článek

Rok před vypršením prezidentského mandátu přichází velká změna v týmu Miloše Zemana. V Kanceláři prezidenta republiky střídá Hynka Kmoníčka na klíčovém postu šéfa zahraničního odboru Rudolf Jindrák.

To může znamenat obrat i v Zemanově zahraniční politice. Doposud se prezident hodně soustředil na Asii, arabský svět a postsovětské republiky. Nyní s poradcem Jindrákem by měl své úsilí více zaměřit na Evropskou unii.

Profesionálové, ale každý jiný

Kmoníček i Jindrák jsou v diplomacii respektovaní profesionálové. Arabista Kmoníček vystudoval moderní historii Blízkého východu, hebrejštinu a arabštinu. Byl také velvyslancem v Indii a Austrálii - a příští středu odlétá do Washingtonu na prestižní post velvyslance v USA.

Germanista Jindrák je naopak znalec Evropy a vyznavač silné Unie, kterou však prezident Zeman poslední roky čím dál víc kritizuje. Dříve Jindrák působil jako velvyslanec v Maďarsku, Rakousku a především osm let v Německu. V Berlíně navázal nebývale přátelské kontakty s kancléřkou Angelou Merkelovou, která mu dodnes zvedne telefon.

„Myslím, že tohle je přesně to, co se bude Miloši Zemanovi letos nejvíc hodit. EU bude znovu hledat svoji ztracenou identitu a odpovědí na ni bude celá série voleb v klíčových státech. Prezident tady bude mít největšího specialistu na evropsko unijní problematiku," říká Kmoníček.

Kmoníček: Já bych tolik nepomohl

A otevřeně přiznává, že on by teď moc nepomohl, protože evropská témata nikdy nebyla jeho srdcovou preferencí. „Já vím, že to je náš chléb a víno, vždycky to nejdůležitější. Ale já jsem se dlouhodobě profesionálně zaměřoval spíše na státy mimo Evropu, od USA po Bangladéš," vysvětluje Kmoníček.

I proto ještě zůstane na dálku poradcem Miloše Zemana pro mimoevropský svět. „Já velmi rád pomohu, když bude potřeba například zjistit, proč v Pákistánu mají s něčím problém, nebo co se děje v Sýrii," vysvětluje Kmoníček.

Rudolf Jindrák, který po návratu z Berlína působil na Úřadu vlády jako poradce premiéra Sobotky, se před nástupem na Hrad nechce ke své nové roli zatím vyjadřovat. V pondělí byl v prezidentské kanceláři osobně ujasňovat detaily svého nástupu, což by se mělo stát nejpozději už v příštím týdnu.

Dokáže Jindrák probudit v prezidentovi ztracenou lásku k Evropské unii, kterou ve své premiérské éře Miloš Zeman měl? „Miloš Zeman je svůj a eventuální změny jeho týmu ho rozhodně nijak neovlivní. Výběr témat, na která se prezident zaměřuje, je opravdu do velké míry spíš dán tím, jak vysokou úroveň požáru v nich vidí, než že by mu je podsouvali poradci," směje se Kmoníček.

Reklama

Související témata:

Doporučované