Hlavní obsah

Argentinu trápí téměř 50procentní inflace. Vláda zkouší zmrazit cenu potravin

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na tři měsíce nesmí cena některých potravin v Argentině růst, rozhodla tamní vláda. Inflace letos v zemi dosáhne 48 procent. Země zmrazení cen potravin v minulosti už použila a nikdy nebylo úspěšné.

Článek

Argentinská vláda od středy na 90 dnů zmrazila ceny asi 1500 druhů potravin a spotřebního zboží. Tímto opatřením chce zbrzdit inflaci, což ale analytici nepovažují za dlouhodobé řešení problému. Zmrazení cen oznámila vláda v úterý, informovala agentura AFP. Podle ní může krok souviset i s parlamentními volbami, které se v zemi konají příští měsíc.

Ode dneška tak mají být ceny potravin, nápojů či hygienických potřeb a dalšího zboží denní spotřeby v Argentině na úrovni cen z 1. října, a to po dobu tří měsíců. Vláda tvrdí, že tak bude zajištěna „jistá stabilita“ spotřebního koše. Životní náklady v zemi podle vládních údajů vzrostly od ledna do září asi o 37 procent, na 40 procent obyvatel pak žije na hranici chudoby.

Inflace má podle posledního odhadu argentinské centrální banky letos dosáhnout 48,2 procenta. Ekonomický růst by letos v zemi měl podle jejího očekávání dosáhnout 7,6 procenta, loni kvůli uzávěrám nařízeným kvůli pandemii covidu-19 argentinská ekonomika o 9,9 procenta klesla.

Žádají po nás zmrazení cen, jako bychom my byli zodpovědní za inflaci. Neberou v úvahu, že naše náklady se odvíjejí od kurzu dolaru.
šéf nadnárodního řetězce pro deník La Nación

„Žádají po nás zmrazení cen, jako bychom my byli zodpovědní za inflaci. Neberou v úvahu, že naše náklady se odvíjejí od kurzu dolaru,“ řekl deníku La Nación šéf nejmenované nadnárodní firmy prodávající čisticí prostředky.

Argentina už podle místního serveru Infobae zažila v minulosti několik pokusů zbrzdit inflaci zmrazením cen, žádný ale nebyl úspěšný.

Argentinci jdou k volbám 14. listopadu vybrat část horní a část dolní komory parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované