Hlavní obsah

Armáda organizuje výstavbu plošného testování pro 27 tisíc osob

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Armáda ČR

Ilustrační snímek.

Ministerstvo zdravotnictví bude od 23. 4. plošně testovat občany s cílem zjistit, jak velká část populace prodělala bez symptomů covid-19. Klíčovou roli hraje i Armáda ČR, která poskytuje zázemí a část zdravotnického personálu.

Článek

Armáda vybudovala logistická zázemí pro odběrová místa. Každé takové místo se skládá z registračního místa, hlavního odběrového stanu, prostoru pro druhotné odběry vzorků občanům a zázemí pro technický personál. Celý provizorně vzniklý areál je kompletně oplocen. Za jeho provoz odpovídá armáda a za organizaci odběrů Ministerstvo zdravotnictví. „Na jednotlivých odběrových místech mohou zdravotníci otestovat za půl hodiny 14 až 20 lidí,“ řekl brigádní generál Petr Procházka z centrálního řídícího týmu chytré karantény.

Na jednotlivých odběrových místech přispívá armáda i personálně. Dvě vojenské sestry mají za úkol odebírat vzorky a za bezpečnost budou na místě odpovědní dva vojenští policisté. Tři ženisté pak mají na starost samotný provoz odběrového místa a případnou technickou podporu. To znamená například obsluhu elektrocentrály a klimatizace, ale také likvidaci kontaminovaného materiálu a odvoz vzorků pacientů, kteří museli podstoupit druhotný odběr, do laboratoří. Více o tom, jak konkrétně bude plošné testování probíhat, se dočtete zde.

Prevalenční studie bude propojena i s projektem chytré karantény. Po vyhodnocení výsledků druhotných testů budou pozitivně testovaní lidé v odpovědnosti příslušných krajských hygienických stanic a ty s nimi provedou epidemiologické šetření v souladu se systémem chytré karantény. Plošné testování také přispěje k ověření zvládnutelné zátěže testování akademických laboratoří z hlediska toho, jestli jsou schopny vyhodnocovat vzorky do 48 hodin.

Celkově armáda zajistí provoz 9 odběrových míst. V Praze budou vybudována tři odběrová místa (náměstí Míru, Palackého náměstí, Kateřinská zahrada), v Brně dvě (Moravské náměstí a areálu Kampusu u FN Bohunice). Jeden odběrový stan postaví vojáci také v Litovli, Uničově a Litoměřicích. Ve městě Olomouc armáda zajistí chod rovnou dvou odběrových stanů vedle sebe u supermarketu Globus.

Studie bude probíhat v období duben až květen 2020, vlastní testování osob bude probíhat do doby, než dosáhneme požadovaného počtu vzorků pro studii. Předpokladem je maximálně 10 dní. O konkrétní otevírací době a podrobných informacích o testování se můžete dočíst přímo na oficiálních stránkách studie přímo zde.

Foto: Armáda ČR

Ilustrační snímek.