Hlavní obsah

Armáda podporuje chytrou karanténu svým know-how a specialisty

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Armáda ČR

Ilustrační snímek.

Do projektu chytré karantény je zapojená i Armáda České republiky. Jak se to dotkne vás?

Článek

Když vás call centrum na hygienické stanici kontaktuje, že jste riziková osoba, měli byste zůstat doma v karanténě a za několik dní vám někdo přijede udělat odběr, může se stát, že k vám vyšlou armádní zdravotníky. Nepojedou tankem a možná, že ani nepoznáte, že jsou to vojáci. Spousta armádních mobilních odběrových týmů jezdí klasickými bílými sanitkami, ochranné obleky také nemají s maskováním a prošly stejnými školeními jako civilní zdravotníci. Na co se máte v rámci chytré karantény připravit?

K výjezdům armáda poskytla až 33 takových dvojčlenných mobilních odběrových týmů. Aktuálně v každém kraji jezdí minimálně jeden (někde ale klidně i pět, pokud je tam hodně práce) a vysílají jej v případě, že se nemůžete dostavit na odběrové místo sami a zároveň je přetížená záchranná služba.

Jinými slovy jde o další rozšíření možností, jak zrychlit odběry, testování, komunikaci s laboratořemi, a zamezit tak nekontrolovanému šíření pandemie koronaviru a zároveň umožnit postupné uvolňování plošných opatření. Armáda jednoduše poskytuje svoje kapacity ke stejnému cíli, jaký máme všichni, abychom se co nejrychleji mohli vrátit k normálnímu životu. Co je chytrá karanténa, se dozvíte v tomto článku.

Fungování pod tlakem

Mobilní odběrové týmy jsou ale jen tím nejviditelnějším zapojením armády do chytré karantény. V kasárnách na pražské Ruzyni v podstatě ze dne na den armáda vybudovala zázemí pro téměř 90členný centrální řídící tým. Odtud pomáhá řídit chytrou karanténu a právě zde se propojuje celý masivní IT systém, který za chytrou karanténou stojí. Vojáci mají na starosti jeho manažerskou část a propojují všechny rozdílné subjekty zapojené do něj, od Národní agentury pro komunikační a informační technologie, která sdružuje další IT firmy, přes krajské hygienické stanice, odběrová místa až po testovací laboratoře. Je to opravdu unikátní projekt, který vzniká v rekordně krátkém čase a vyžaduje společné úsilí lidí, již spolu zatím nikdy takto úzce nespolupracovali.

Není náhoda, že právě armádu vláda pověřila řízením celého systému. Armáda je na krizové situace tohoto rozsahu cvičená a je zvyklá efektivně fungovat pod tlakem. A o to právě jde. Rychle reagovat, zavést v co nejkratší době distribuci potřebného materiálu na správná místa ve správný čas a zjednodušit vzájemnou komunikaci mezi krajskými hygienickými stanicemi, laboratořemi, zdravotníky a hasiči.

A to stále není vše. Krajské hygienické stanice pracují s maximálním nasazením už mnoho týdnů a zároveň za pochodu digitalizují své postupy. Chytrá karanténa navíc počítá s tím, že dokážou obvolat velký počet lidí. Aby se nestalo, že to nebudou stíhat, armáda jim vyslala na pomoc téměř 150 studentů vojenské medicíny z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Může se tedy stát, že někdo z operátorů call centra, který vás zkontaktuje, bude armádní medik. Nebojte, museli všichni projít řádným školením, takže přesně vědí, co mají dělat.

Může se vám také stát, že na ulici uvidíte tým lidí v ochranných oblecích, jak usilovně dezinfikují třeba zastávku MHD. I zde je vysoká pravděpodobnost, že jsou to vojáci, konkrétně chemičtí specialisté. Tři dezinfekční týmy posílily Hasičský záchranný sbor v Liberci, Olomouci a Bechyni, aby hasičům s těmito nelehkými úkoly pomohly. I to je důkazem, že podstatou chytré karantény je pomáhat si navzájem a společnými silami co nejefektivněji zamezit šíření koronaviru ve společnosti. Spolu to zvládneme!