Hlavní obsah

AstraZeneca prodala akcie svého konkurenta. Pěkně se jí zhodnotily

Ilustrační foto.

Reklama

Britsko-švédská farmaceutická firma držela v americké Moderně podíl 7,7 %, který nakoupila za 400 milionů dolarů. Dnešní hodnota akcií oceňuje celou firmu na 61 miliard, takže AstraZeneca mohla získat skoro pět miliard dolarů.

Článek

Britsko-švédská farmaceutická firma AstraZeneca prodala svůj podíl 7,7 procenta v americké biotechnologické společnosti Moderna za více než jednu miliardu dolarů, tedy 21,6 miliardy Kč. Akcie Moderny v poslední době výrazně rostly díky její vakcíně proti covidu-19. AstraZeneca byla druhým největším akcionářem Moderny. Informuje o tom list The Times.

Ze zprávy nebylo okamžitě jasné, za jak dlouhé období AstraZeneca svůj podíl prodala. Cena akcie Moderny se minulý měsíc zvýšila až na 186 dolarů z 29 dolarů před rokem. V pátek akcie firmy uzavřely na ceně 154,81 dolaru, což celou firmu ohodnotilo na 61 miliard dolarů.

Zisk z prodeje akcií posílí finance firmy AstraZeneca, která vyvíjí vlastní léky a dokončuje svoji největší akvizici. Loni v prosinci oznámila koupi amerického specialisty na léky na vzácná onemocnění Alexion za 39 miliard dolarů.

AstraZeneca vyrábí vlastní vakcínu proti covidu-19 vyvinutou ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Na rozdíl od vakcíny firmy Moderna ji však v době pandemie podle svých slov prodává bez zisku.

Vakcína Moderny byla minulý týden schválena k nouzovému použití ve Spojených státech. Firma očekává letos z prodeje koronavirové vakcíny tržby 18,4 miliardy dolarů a odhadla, že vyrobí nejméně 700 milionů dávek. To je více, než čeká konkurenční firma Pfizer, která rovněž prodává svoji vakcínu na komerční bázi. Ta počítá s tržbami 15 miliard dolarů.

AstraZeneca je jednou ze dvou velkých farmaceutických firem v Británii. Její tržní hodnota je 91 miliard liber (2,8 bilionu Kč). Zaměřuje se hlavně na onkologické přípravky a léky na respirační a kardiovaskulární nemoci. Na vakcíny se před pandemií nesoustředila.

Makléř Shore Capital Adam Barker uvedl, že AstraZeneca prodala svoje akcie Moderny, aby vydělala na jejich růstu. Akcie koupila v letech 2013 až 2016 a investovala do nich zhruba 400 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované