Hlavní obsah

Síla českého předsednictví: Kvalitní úředníci, diplomaté a žádné novoty

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Reklama

Článek

České předsednictví Evropské unii pomalu získává na obrátkách. Premiér Petr Fiala (ODS) před europoslanci představil vládní priority a do pohybu se dává i celý úřednický a diplomatický aparát. Jak důležitý půlrok před Českem leží? Co může Unii přinést? A zanechá republika lepší dojem než při prvním převzetí štafety před více než 13 lety?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Česko zvládlo úvodní oficiality unijního předsednictví. Skutečný test ale teprve přijde.
  • Tón českému působení do velké míry udává ruský vpád na Ukrajinu, upozorňuje novinář Ondřej Houska z Hospodářských novin.
  • Úkolem Prahy bude hledání kompromisů – což nutně neznamená ústupky. „V zásadě si tady hrajeme na hájení národních zájmů. Ale v drtivé většině případů se ty české zájmy rovnají evropským zájmům,“ říká Houska.

Minulé předsednictví České republiky v Radě EU v první polovině roku 2009 poznamenala jednak tzv. plynová krize, ale také pád vlády Mirka Topolánka. Od začátku července teď Praha opět drží unijní taktovku. Jak vykročila?

„Bylo by smutné, kdybychom po pouhém týdnu probírali chyby,“ říká novinář Ondřej Houska, který se v Hospodářských novinách věnuje Evropské unii a je spoluautorem newsletteru Ředitelé Evropy.

Na přešlapy zatím zkrátka nebyl čas – ale málo ho bylo i na prokázání silných stránek. Sem podle Housky patří především kvalita české státní správy. Lidé, kteří jsou v tuzemsku zodpovědní za evropskou politiku, jsou prý stejně dobří jako špičkoví diplomaté a úředníci z Německa, Dánska nebo Francie.

Co už zbytek Evropy zná, jsou „pilíře“ českého plánu pro další měsíce. Najdeme tu třeba podporu Ukrajiny nebo posilování energetické a kybernetické bezpečnosti. Ostatně ruská invaze na Ukrajinu svým způsobem předsednictví usnadnila, myslí si novinář.

„Najednou jsou tady témata jako pomoc Ukrajině, jednota Unie vůči Rusku. To všechno bude muset zajišťovat předsednická země. Energetická bezpečnost, snížení závislosti na Rusku – to je něco, co nám jde, co je i naší národní prioritou. A nevadí nám, že to teď budeme muset prosazovat i na evropské úrovni.“

Naopak „mírně do pozadí“ konflikt na Ukrajině odsunul věci jako snižování emisí nebo důraz na demokratické hodnoty a vládu práva. Což podle Housky nejsou témata, na kterých by česká vláda výrazně lpěla.

Náplň předsednictví tak do značné míry určil Vladimir Putin svou agresí proti Ukrajině. Je ale otázka, s jak dobrými recepty na řešení třeba uprchlické nebo energetické krize nyní Česko přichází.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Redaktor Hospodářských novin Ondřej Houska.

Nejde tu ale prý nutně o to vymýšlet neotřelá řešení. „Měli bychom si přát, aby to bylo úplně standardní předsednictví. (…) To znamená hledat konsenzus – nepřicházet s nějakými nevyzkoušenými super nápady, ale s tím, na čem se dokáží shodnout, pokud možno, všechny členské státy,“ myslí si Houska.

Mimochodem, nepříliš originální byla česká vláda při výběru motta celého předsednictví, když zvolila citát Václava Havla „Evropa jako úkol“. Jenže bývalý prezident ho pronesl v duchu evropského federalismu. A takovým směrem tým Petra Fialy postupovat nebude.

Podle Housky to ukazuje na vyprázdněnost českých debat o Evropské unii. „Prostě nás nic lepšího nenapadlo. Když nevíš, dej tam Havla, protože to je respektovaná figura,“ zamýšlí se redaktor Hospodářských novin.

Proč jsou diplomaté v Bruselu nervózní z toho, jestli bude Praha neutrální vůči Polsku a Maďarsku? Kdo vlastně bude tahat za nitky českého předsednictví? A je půlrok v čele Rady EU skutečně tak zásadní věcí? Poslechněte si audio v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT1, Vláda České republiky, European Union, YouTube - EU2022_CZ

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované